Kísérleti vakcina évi 1 milliárd adagot elérő gyártására kötöttek megállapodást az USA-ban

őssejt laboratórium Pipetting sample Biotechnology biomedical biochemical STEM analysis biochemistry BIOLOGY biomedicine pipette pipetting multi WELL PLATE cell research CHEMISTRY CANCER pharmaceutical experiment genetics medical
Ígéretes lehet az őssejt-terápia a COVID-19 tüdőgyulladás kezelésében
Vágólapra másolva!
A Moderna, egyike az új koronavírus elleni lehetséges vakcinákat fejlesztő, vezető amerikai vállalatoknak, megállapodást kötött a Lonza Group-pal. Ennek keretében a most még fejlesztés alatt álló készítményből évi 1 milliárd adagot gyártanának, számol be arról a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A svájci gyógyszeripari óriás Lonza Group és az amerikai Moderna megállapodott abban, hogy megteszik a szükséges előkészületeket a most még egyelőre fejlesztési szakaszban lévő, az új koronavírus ellen lehetséges védelmet adó vakcina gyártására, mégpedig úgy, hogy abból évente 1 milliárd adagot is elő lehessen állítani. Ha ez sikerül - hívja fel a hírügynökség a figyelmet -,

akkor ez azt jelenti, hogy potenciálisan a Föld minden nyolcacik lakosához eljuthat az oltás, már igen rövid idő alatt.

A fejlesztés alatt álló készítmény az emberi test sejtjeit késztetné arra, hogy a vírushoz hasonló fehérjéket termeljenek, amivel a szervezetet immunválaszra késztetik, hogy az felvegye a harcot a tényleges fertőzéssel szemben.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Jelenleg ezt a fejlesztést tartják a számos kutatói és gyógyszeripari törekvés közül az egyik leginkább ígéretesnek a leendő oltóanyagok között.

A megállapodás révén lehetővé válik a vakcina gyártására szolgáló kapacitás tízszeresére növelése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ha az oltóanyag eljut a gyártás fáziásába, gyorsan és nagy mennyiségben készülhessen abból, elősegítve a népesség védetté válását a vírus ellen. Ez pedig hosszabb távon létfontosságú lesz a gazdasági élet teljessé tételében, és a világ megszokott menetrendjéhez való visszatérésben.

A gyártás tekintetében egyékbént a két nagyvállalat optimista: abban bíznak, hogy az első gyártási tételek már júliusban kikerülhetnek az USA-ban felállított üzemből.

Emlékezetes az is, hogy a Donald Trump vezette amerikai szövetségi kormány célul tűzte ki, hogy 2020 végére az amerikai lakosság számára rendelkezésre álljon a fertőzéstől védő vakcina.

Az új koronavírus elleni fellépés a szokottnál is szorosabb együttműködésre késztette a gyógyszeripari, biotechnológiai cégeket és kutatólaborokat, és egyre több ilyen vonatkozású megállapodást jelentenek be. Például a héten az AstraZeneca is bejelentette, hogy az Oxfordi Egyetemmel közös fejlesztésbe kezdenek, ahol a cél az, hogy év végére 100 millió vakcinát gyárthassnak.

A rendelkezésre álló információk szerint, a legnagyobb gyógyszergyártók közötti együttműködések kecsegtetnek a legnagyobb sikerrel. Jelenleg világszerte több tucat, gyakran együttműködés keretében megvalósuló kutatás folyik a világon oltóanyag, illetve lehetséges gyógymód kifejlesztése érdekében az új koronavírusra.