Már májusban újraindulhat az amerikai gazdaság

2020.04.10. 09:13

Májusra jósolta az amerikai gazdaság újraindítását Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC hírtelevíziónak adott interjújában.

A tárcavezető úgy fogalmazott: abban a pillanatban, amikor Donald Trump amerikai elnök úgy ítéli meg, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormányzat készen áll elősegíteni a vállalatok és a dolgozók újbóli munkába állását. A műsorvezető felvetésére, hogy ez vajon már májusban megtörténhet-e, a miniszter egyetértő választ adott.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint már májusban újraindulhat az USA gazdaságaForrás: AFP/2020 Getty Images/Drew Angerer

Larry Kudlow, a Fehér Ház országos gazdasági bizottságának igazgatója újságíróknak arról beszélt: Trump elnök nem rejti véka alá, hogy a gazdaság lehető legrövidebb időn belül történő újraindítását szorgalmazza. "Naponta egyeztet erről a tanácsadóival" - mondta Kudlow. A gazdasági tanácsadó úgy fogalmazott: "reménykedjünk, hogy a gazdaság négy-nyolc hét múlva beindulhat".

Trump sajtókonferenciáján azt hangoztatta, hogy nem szívesen jósol konkrét időpontokat a gazdasági újrakezdéshez, mert attól tart, nehogy ez túl korán történjék meg, fellobbantva a járvány újabb hullámát. Úgy fogalmazott: a gazdaság sokak által már várt újraindítása "szakaszonként történhet meg", vagyis először azokon a vidékeken, amelyeket kevésbé sújtott a járvány.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, aki egyúttal a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagja is, a CBS televízióban optimistán nyilatkozott. Kifejtette, hogy szerinte az amerikaiak jó része a nyáron már elutazhat vakációzni. 

Azt hangoztatta, hogy bár jelenleg a kijárási korlátozásokat fenn kell tartani, nyárra ezeken már bőven lehet lazítani.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító elnöki munkacsoport tagja 2020. április 8-án, a háttérben Mike Pence amerikai alelnökForrás: MTI/AP/Alex Brandon

Optimistán nyilatkozott Fauci az NBC televízióban is. Azt mondta: "nemsokára" elérhetőek lesznek az új típusú koronavírus okozta betegség antitestkezeléséhez szükséges szerek. Megismételte, hogy "néhány reménysugár" már látszik, szerinte éppen New Yorkban, ahol stabilizálódott az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. 

A járványgörbe laposodni kezd" 

- fogalmazott a New York államban tapasztalható helyzetről. New York államban - amely a járvány amerikai epicentrumainak egyike - több mint 150 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és 7 ezer feletti a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma.