Fontos bejelentések a Moltól a járványhelyzet miatt

Mol, benzinkút
Budapest, 2016. augusztus 7. A MOL üzemanyagtöltő állomása - ahol földgázt is lehet tankolni - Kőbányán, a Mázsa téren. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Mol visszavonja a 2020-ra meghatározott EBIDTA célkitűzését; legalább 25 százalékkal, 1,5 milliárd dollár alá csökkenti beruházási költségeit idén, a nem alapvető beruházásokat pedig elhalasztja, és a helyzet normalizálódásáig visszatartja a 2019-ben keletkezett adózás utáni teljes nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként - részben vagy egészben - fizesse ki később.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport közölte, hogy a koronavírus-járvány időtartamával és hatásával összefüggő bizonytalanság és a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt átalakította idei pénzügyi és működési célkitűzéseit.

A kialakult helyzetben a Mol elsősorban munkavállalóinak egészségét és biztonságát tartja szem előtt, ezért működését a koronavírus-járvány terjedésének lassításához, termelését pedig a piaci igényekhez igazítja. Példaként említették, hogy a vállalatcsoport több üzemében megkezdte a kéz- és felület-fertőtlenítőszerek gyártását.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a Mol továbbra is folyamatosan biztosítja az olaj- és vegyipari termékek ellátását a régió valamennyi országa számára. A közleményben Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette:

Megmutatták, hogy képesek sikeresen működni még a rendkívül bizonytalan külső környezetben is, nagyrészt kiváló minőségű eszközeiknek, rugalmas, integrált üzleti modelljüknek, és legfőképp az elkötelezett, magasan képzett munkaerőnek köszönhetően. A Mol jó állapotban lép be ebbe a nehéz időszakba - és Hernádi Zsolt biztos benne, hogy még erősebben és fontos tanulságokkal fog kijönni belőle.

A Mol üzemanyagtöltő állomása Kőbányán, a Mázsa téren Forrás: MTI/Róka László

A koronavírus-járvány időtartamával és hatásával kapcsolatos bizonytalanság, a külső környezet rendkívüli volatilitása és a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt a Mol a következő főbb bejelentéseket tette:

  • visszavonja 2020. évi EBIDTA célkitűzését;
  • 2020-ban legalább 25 százalékkal, 1,5 milliárd dollár alá csökkenti beruházási költségeit, áttekinti az egyes projekteket, és a nem alapvető beruházásokat elhalasztja;
  • felülvizsgálja a működési kiadásait is, célja a készpénz-tartalékolás
  • megőrzi likviditását az ACG-tranzakció lezárása után is, körülbelül 2–2,5 milliárd dollár áll a vállalat rendelkezésére, hogy akár egy hosszabb ideig tartó válságot is átvészeljen, és megragadja a lehetőségeket, amint a válság után minden a normális kerékvágásba rendeződik vissza; és
  • a helyzet normalizálódásáig visszatartja a 2019-ben keletkezett adózás utáni teljes nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként – részben vagy egészben - fizesse ki később, ha a részvényesek úgy döntenek.