NAV: Fontos állásfoglalás a mentesített katásoknak

Market Építő Zrt.
épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA SZEMÉLY villanyszerelő
Budapest, 2012. november 7. Villanyszerelő dolgozik egy stúdióteremben az épülő Budapest Music Center (BMC) IX. kerület Mátyás utca és Imre utca sarkán álló, lakóházból átalakított épületben 2012. november 7-én. A mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kormányzat 500 millió forinttal járul hozzá a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből. Az építkezés kivitelezője a Market Építő Zrt., amely várhatóan jövő év márciusára fejezi be a munkát. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Vajon 8 vagy 12 hónap alapján számít a kedvezményes adózásra vonatkozó havi egymillió forintos összeghatár azoknál a katásoknál, akik négy hónap mentességet kapnak a tételes adó megfizetése alól? Az ügyben állásfoglalást tett közzé az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezései alapján 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a katás vállalkozásnak arra a bevételére, ami meghaladja a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és 1 millió forint szorzatát.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló korábbi jogszabály részletszabályait ismertető 61/2020. (III.23.) számú kormányrendelet 1. paragrafus (8) bekezdése szerinti tevékenységet folytatók azonban március-június hónapok között mentesülnek a tételes adó megfizetése alól.

Az érintett katásokban felmerült, hogy a bevételi értékhatár számítása során ezeket a hónapokat figyelmen kívül kell-e hagyni,

azaz 12x1 millió forint helyett csak 8x1 millió forint lesz-e az éves bevételi értékhatár, vagy a mentesülés hónapjait ebben a tekintetben nem kell figyelembe venni és csak a 12 millió forint feletti bevételre kell megfizetni a 40 százalékos mértékű adót.

A négy hónapra tételes adófizetés alól mentesített katásoknak is 12 millió forint az éves bevételi összeghatár a kedvezményes adómértékhez Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a koronavírus-járvánnyal összefüggően létrehozott gyakori kérdések és válaszok oldalán közzétette az ezzel kapcsolatos állásfoglalását.

E szerint a kormányrendeletben nincs arra vonatkozó jogszabályi rendelkezés, hogy a mentesülés csökkentené az éves bevételi értékhatárt.

A rendelet vonatkozó szabálya is csak azt mondja ki, hogy ezen hónapokra nem kell megfizetni a tételes adót, és a kisadózói státusz fennáll, azt nem érinti a fizetés alóli mentesülés.

Vagyis a mentesítés nem olyan esetnek számít, mint a Katv. 8. paragrafus (9) bekezdés szerinti adott jogálláshoz, körülményekhez kapcsolódó fizetés alóli mentesülés. A kormányrendelet szerinti mentesülés tehát nem okozza a bevételi értékhatár csökkenését, azaz az érintetteknél továbbra is 12 millió forint az éves bevételi értékhatár.

Forrás: Nav.gov.hu