Utoljára karácsonykor fogyott ennyire kevés áram, mint most

2020.04.06. 17:56

A koronavírus-járvány gyors terjedése ellen meghirdetett vészhelyzet alaposan megváltoztatta a munkavégzési szokásainkat a tömeges méretű, távmunkára történt átállás miatt. Ez pedig magával hozta, hogy a cégek kevesebb áramot fogyasztanak, amit a háztartások home office miatti esetleges plusz fogyasztása nem egyenlít ki, így a múlt héten már jelentős visszaesés látszott a hazai villamosenergia-fogyasztásban, beleértve azt is, hogy a napi rendszerterhelési csúcsok is elmaradtak az átlagostól.

Egy átlagos hétköznapon mintegy 6000-6200 megawatt (MW) villamosenergiát fogyasztunk, de ez már a március 16-ával kezdődő héten is csökkent, amikor az iskolák zárva tartottak. Magyar László, az Energiaklub szakértője szerint az utóbbi időszakban egyre több hétköznap hozott a hétvégi napokkal megegyező fogyasztást.

Az átlagos hétköznapi érték alá a kijárási korlátozás első hét péntekjén került egy munkanap csúcsterhelése, a következő héten pedig már a csütörtök és péntek is.

A koronavírus terjedése elleni átállás a távmunkára jelentős visszaesést hozott a hazai villamosenergia-fogyasztásbanForrás:Shutterstock

A múlt hét elejére aztán még tovább esett a magyar hétköznapi áramfogyasztás, már 5700-5800 megawattos értékek is előfordultak, melyek megegyeznek a tavaly év végi, két ünnep közötti fogyasztással.

A csökkenéssel a normál esetben reggel 8 óra körül induló első napi terhelési csúcsok 12 óra körüli időre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat, amire a koronavírus miatt megváltozott életmódunk lehet a magyarázat.

Forrás és további információ: Energiabox.blog.hu