Erősen indították a hetet a világ tőzsdéi

tőzsdék
Traders work in front of a board displaying the chart of Germany's share index DAX at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on January 7, 2016. German stocks tumbled more than 3 per cent in early trade. / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Éles emelkedéssel indították a hetet a világ tőzsdéi, mivel a befektetők optimistán fogadták a friss járványügyi adatokat – a halálesetek és az új megbetegedések száma is több országban csökkent. Az olajár azonban mínuszban forog, ahogy továbbra is fennállnak a túlkínálattal kapcsolatos piaci aggodalmak.
Vágólapra másolva!

Jelentős erősödéssel kezdődött a hét a világ tőzsdéin, ahogy kiderült, hogy több nagy európai országban (például Franciaországban és Olaszországban) is csökkent a koronavírus-megbetegedések, illetve a járvánnyal összefüggő halálesetek száma.

A londoni FTSE 3, míg a német DAX index 4 százalék körüli emelkedéssel indította a napot, majd

Közép-európai idő szerint délután 4-kor a FTSE 2,8 százalék fölötti, míg a DAX 5,5 százalékot meghaladó emelkedést mutatott.

A brit hangulatot ronthatta, hogy a reggeli építőopari beszerzési menedzserindex rosszabbul alakult a vártnál. A márciusi brit adat ugyanis mindössze 39,3 pont volt, míg az elemzők 44 pontra számítottak – a februári 52,6 pont után. Az 50 pont alatti érték azt vetíti előre, hogy az iparág lassulást vár a következő időszakban. A magyar BUX index nyitáskor még lényegében változatlan volt a pénteki záróárhoz képest, azonban délutánra már 2 százalékos emelkedést produkált.

A páneurópai Stoxx 600 részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az amerikai határidős jegyzések ugyancsak erős, 3-4 százalékos izmosodást mutattak reggel, és a délutáni nyitásra sem fogyott el a lendület. A Dow Jones Industrial Average, az S&P 500, valamint a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq egyaránt 4,5-5 százalék közötti emelkedéssel állt a nyitást követő fél órában

Ázsiában korábban vegyesebben alakult a kereskedés. A kínai indexek egységesen enyhe mínuszokkal fejezték be a hétfői napot, míg a hongkongi börze 2 százalék fölötti, a dél-koreai Kospi majdnem 4 százalékos, míg a japán Nikkei 4,24 százalékos erősödéssel zárta a napot.

Az olajárak körében viszont a Brent és az amerikai WTI és 2-3 százalék fölötti mínuszban állt, ahogy kiderült, az OPEC és szövetségesinek tanácskozását a hét elejéről csütörtökre halasztják.

Ráadásul elég sok a piaci bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy milyen kimenetele lehet az ülésnek, pontosabban, hogy valóban lesz-e olyan kitermelés-csökkentés, amekkorát a piac vár.

Az amerikai S&P 500 részvényindex idei alakulása Forrás: Investing.com

A Reuters által megkérdezett elemzők hangsúlyozták, ezen a héten relatíve kevés fontos makrogazdasági adat érkezik a világból, így a befektetők figyelme elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekre összpontosul majd. Az adatok tekintetében fontos lesz azonban a csütörtökön érkező, heti munkanélküli segélykérelmekre vonatkozó szám az Egyesült Államokból, ugyanis ebből látható lesz majd, milyen mértékben folytatódnak az elbocsátások a világ legnagyobb gazdaságában.