Hiába akciózik a Szuezi-csatorna, a hajók inkább megkerülik Afrikát

CMA CGM G. Washington, konténerszállító hajó, konténer, hajó
Oakland, CA - August 12, 2017: Cargo ship CMA CGM G. WASHINGTON departing the Port of Oakland, the fifth busiest port in the United States
Vágólapra másolva!
A Covid-19 járvány egyik fejleménye az olajpiar megroppanása és a kőolaj árának drámai csökkenése. Ennek az egyik legfrissebb lecsapódása a tengeri teherhajózás útvonalainak és időtartamainak növekedése. A konténerszállítóknak ugyanis egyre inkább megéri hosszabb útvonalon célba érniük - írja a gCaptain a Bloomberg alapján.
Vágólapra másolva!

A Szuezi-csatorna helyett a Jóreménység-foka felé tart a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója, hogy Afrikát megkerülve jusson vissza Ázsiába. A mintegy 5400 kilométeres, öt napos kitérő végső soron egyike a koronavírus hatásainak. Korábban ugyanis szinte elképzelhetetlen volt, hogy a tengerjáró hajók szándékosan hosszabb útvonalon közelítsék meg céljukat, ám mint annyi mindent, a világjárvány ezt is megváltoztatta.

A CMA CGM tengeri szállítási holdinghoz tartozó, gigantikus Alexander Von Humboldt nevű hajó Spanyolország parjait elhagyva, március 31-én már Nyugat-Afrikánál hajózott. A hajó a malajziai Port Klang kikötőjébe tart, várhatóan április 26-án fut majd be, a korábban tervezett április 21-e helyett.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy hajó nem halad át a Szuezi-csatornán.

Ez viszont merőben szokatlan, hiszen a Szuezi- és a Panama-csatorna létfontosságú mesterséges tengeri átjárók, létesítésükkel jelentősen olcsóbbá és rövidebbé vált a tengerhajózás. A Szuezi-csatorna a Földközi-tenger felől biztosít gyors összeköttetést Ázsia fele, míg a Panama-csatorna az Atlanti- és a Csendes-óceánt köti össze.

A képen a CMA CGM G. WASHINGTON teherhajó, ennek társa kerül most Afrika felé a Szuezi-csatorna helyett Forrás: Shutterstock/Sheila Fitzgerald

A szokott tengeri csatornák kihagyása ugyanakkor nem példa nélküli, még ha valóban ritka is.

Nem is olyan régen, 2015-2016-ban például már volt ilyen az iparágban. Akkor a kapacitás-túlkínálat miatt 100 teherhajó a Szuezi-csatorna kihagyásával és a Jóreménység-fokának megkerülésével haladt Ázsia és az USA keleti partja, illetve Ázsia és Észak-Amerika között azért, hogy feleslegesen ne érjenek idő előtt céljukhoz. Az útvonalhosszabbítást akkor a szintén alacsony üzemanyag-árak segítették elő.

Az Alexander Von Humboldt most szintén az alacsony árak miatt kerül több ezer tengeri mérföldet.

A helyzet ugyanis az, hogy az üzemanyag most annyira olcsó, hogy

a hajónak megéri abból többet elégetnie, mert a kerülő így is kevesebbe kerül, mintha a Szuezi-csatornán áthaladva, az üzemeltető kifizetné annak használati díjait.

"A csatorna már bevezetett kedvezményeket azért, hogy megakadályozza az útvonalmódosításokat, néhány napja az európai járműveknek további 6 százalékos árengedményt ígértek. De a CMA típusú hajóknál ez sem lesz elegendő, hogy elejét vegye annak, hogy Afrika irányába kerüljenek" - mutatott rá Lars Jensen, a SeaIntelligence Consulting iparági elemző vezérigazgatója.

A világ egyik legnagyobb konténerszállítója az első olyan teherhajók egyike, amelyek inkább a kerülőt választják. A CMA CGM csoportnál további 11 hajó van, melyet érinthet hasonló útvonalmódosítás, mert ugyanezen a tengeri folyosón közlekednek, de egyelőre nem világos, lesz-e ezeknél is változtatás.