A befektetőket is megdöbbentette a Tesla

Tesla
5655718 02.10.2018 Visitors inspect a new Tesla Model 3 car at the Mondial Paris Motor Show, in Paris, France, October 2, 2018. Irina Kalashnikova / Sputnik
Vágólapra másolva!
Pénteken is folytatódott a Tesla tőzsdei szárnyalása az amerikai nyitáskor, miután a vállalat papírja 17 százalékot izmosodott csütörtökön, a zárás utáni kereskedés során, miután a cég bejelentette, az első negyedévben 88 400 darab autót szállítottak le. Ezzel a Tesla az elemzői várakozásokat is felülmúlta.
Vágólapra másolva!

Kiugróan erősen kezdte a pénteki kereskedést a Tesla. A vállalat papírja ugyanis 10 százalékot meghaladó emelkedéssel indította a napot a Wall Streeten, miközben a nagy amerikai részvényindexek csökkenéseket mutattak. Vagyis Elon Musk cége folytatta a csütörtökön már megkezdett menetelést, amikor több mint 17 százalékot ralizott a zárás utáni kereskedésben, miután a vállalat közölte, az idei első negyedévben 88 400 darab autót szállítottak le. Ráadásul az igazgatóság közlése szerint ez volt minden idők legjobb első negyedéve. A csütörtöki rendes kereskedés alatt egyébként a Tesla 5,6 százalékot gyengült a tőzsdén.

A friss adat pedig felülmúlta a FactSet 79 000 darabos elemzői konszenzusát. A befektetők emellett annak is örülhettek, hogy a vezetés jelezte, a következő járművek gyártása terv szerint zajlik.

A Model Y gyártása januárban megkezdődött, és a tervekhez képest sokkal korábban (a múlt hónapban) már le is szállították az első autókat.

Ezzel összességében a Model 3 szedánokból és a Model Y SUV-okból 76 200 darabot adtak el, míg a drágább Model S és X típusokból 12 200 darabot. Az elemzők előzetesen az első csoportnál 68 674 darabot, míg utóbbinál 11 234 darabot vártak.

A befektetők is díjazták a Tesla jó eredményét Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A CNBC közlése szerint az elemzők egyébként úgy számoltak, hogy ha a koronavírus-járvány nem hátráltatta volna a Tesla gyártását, akkor a vállalat az első negyedévben 95 528 modellt tudott volna leszállítani. Közben a menedzsment azt is hangsúlyozta, a sanghaji gyáruk továbbra is rekord ütemben termel, annak ellenére is, hogy januárban, a járvány miatt, néhány hétre be kellett zárniuk.

A következő időszakban viszont izgalmas kérdés lesz, hogy a Tesla tudja-e hozni az idei évre kitűzött céljait.

Tavaly év végén ugyanis a vállalat még azt közölte, hogy kényelmesen meghaladják majd 2020-ban az 500 000 darabos szállítást.

Ráadásul a Tesla ezt az iránymutatását azóta nem is változtatta meg, vagyis Elon Musk és csapata egyelőre nem érezte úgy, hogy a koronavírus hatásai érdemben lehúznák a cég egész éves teljesítményét.

Ennek ellenére a vállalattal kapcsolatban egyébként optimista elemzők is sorra rontják le a Tesla kilátásait az idei évre. Egyelőre az első negyedéves számok tehát erősek, mindenképpen érdemes lesz figyelni, hogyan alakulnak a következő hónapok.