Mérlegadatokat hamisított a Starbucks kínai versenytársa

Luckin Coffee
Vágólapra másolva!
Hatalmas árfolyamzuhanást szenvedtek el a Starbucks kínai versenytársának számító Luckin Coffee részvényei, miután a vállalat bejelentette, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat.
Vágólapra másolva!

A kínai kávézólánc felfüggesztette Jian Liu vezérigazgató-helyettes és a hozzá kapcsolódó személyzet munkaviszonyát. A döntést azután hozták, hogy a társaság egy külön vizsgálóbizottságot állított fel a 2019-es beszámolóban szereplő adatok kivizsgálására.

A Starbucks-szal versengő Luckin tavaly Kína azon kevés cégei egyikének mondhatta magát, amely sikerrel szerepelt az amerikai tőzsdén. A Nasdaq által jegyzett társaság szerint

a vizsgálat során megállapították, hogy a tavalyi második negyedévtől a negyedik negyedévig terjedő időszak hamis eladási adatai mintegy 2,2 milliárd jüant tesznek ki (mintegy 105 milliárd forint).

Ez az összeg a becsült éves árbevétel mintegy 40 százalékának felel meg.

Azt is közölték, hogy további költségeket és egyéb kiadásokat is vizsgálnak ebből az időszakból, melyek ugyancsak jelentősen megemelkedtek.

Ugyanakkor Luckin figyelmeztette a befektetőket arra is, hogy a továbbiakban ne hagyatkozzanak a korábbi pénzügyi beszámolókra, melyek a társaság gyors növekedését mutatták.

A kínai Luckin Coffee kávézólánc hamis eladási adatokat közölt a tavalyi negyedéves jelentéseiben - valójában szinte sosem árusították a meghirdetett áron a kávét a rendszeres akcióik miatt Forrás: Origo

A Luckin tavaly szeptember végén 3680 kávézóval rendelkezett a 2019-es harmadik negyedévi beszámoló szerint. Ez majdnem hatszoros növekedést jelent 2018 júniusa óta.

A BBC kínai tudósítója elemzésében emlékeztet arra, hogy a kritikusok egy ideje megkérdőjelezték a Luckintól származó pénzügyi adatokat, különös tekintettel arra, hogy mekkora bevételt lehet elérni az eladott kávé mennyiségéből.

A valóban a meghirdetett áron értékesített kávé aránya ugyanis elég csekély.

A Luckin rendszeresen kínál olyan kedvezményeket, amely alapján sok vendég azt állította a közösségi médiában, hogy soha nem fizettek teljes árat a kávéjukért.

A Luckin amerikai tőzsdei értéke majdnem megháromszorozódott a májusi debütálás óta, részvényenként 50 dollárt is elérve az idei év elején.

Jian Liu 2018 májusa óta töltötte be a cég üzemeltetési vezérigazgatói posztját.

Idén az év elején már felmerült, hogy a Luckin a tavalyi harmadik negyedévben kozmetikázta a pénzügyi és működési adatait. Akkor a cég határozottan tagadta az állításokat, félrevezetőnek és hamisnak nevezve őket, miközben a társaságnál belső vizsgálat indult az ügyben.

A Luckin részvényei több mint 75 százalékkal estek a tőzsdén tegnap, a csütörtöki kereskedési napot 6,40 dollárral zárva,

miközben a nap elején 4,90 dolláros rekordmélységben is járt a cég részvényének árfolyama.

Forrás: BBC.com