Itt az idő átnézni a családi büdzsét

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
Jelentős változásokat hozott a járvány a mindennapi pénzügyekben, sokaknak válhat bizonytalanabbá az állása, esetleg fizetéscsökkenéssel kell szembesülnie. Zsebre menő kérdés, tehát érdemes nekilátni, ebben pedig a money.hu számos okos megoldással tud segíteni.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt pontos hatása egyelőre beláthatatlan, azonban az már most is jól látszik, hogy a magyar gazdaság is jelentős lassulással, visszaeséssel számolhat, persze közben már

az állam is igyekszik olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel tompíthatja a hanyatlást és meggátolja az esetleges elbocsátásokat.

Fontos, hogy a mostani rendkívüli helyzetben a bankok továbbra is működnek, az ügyfelek közül pedig a járványhelyzetben várhatóan egyre többen intézik virtuálisan, elektronikusan banki ügyeiket.

"Sikeresen elindult az azonnali fizetési rendszer, ami szintén segíthet abban, hogy kevesebben használjanak készpénzt. Ehhez pedig nem árt tisztában lennünk a pénzügyeinkkel és a lehetőségeinkkel."

– mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Most érdemes átnézni a költségeket

Ebben segíthet, hogy január 31-ig mindenkihez megérkezett az az egységes díjkimutatás, amely a banki költségeket, - például az utalások, netbankhasználat vagy éppen az SMS-szolgáltatás díjait - részletezi.

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása egyelőre beláthatatlan. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egységes elszámolásról van szó, tehát

az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóak.

Ez azt is jelenti, hogy az ügyfelek sokkal egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a jelenlegi bankjukat.
„Érdemes átnézni, hogy mire és mennyit számol fel a bank, ugyanis

a különböző bankszámlacsomagok között éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.

A jelenlegi helyzetben a sárga csekkek helyét egyre többször veszi át az átutalás, többen fizetnek majd várhatóan bankkártyával készpénz helyett vagy használnak le okostelefonos fizetési lehetőségeket."

– tette hozzá a szakember. A money.hu bankszámla összehasonlítójával könnyen össze lehet vetni a jelenleg elérhető ajánlatokat, hogy mindenki megtalálja az igényeinek legjobban megfelelő csomagot.

Mi legyen a nagyobb beruházásokkal, hitelekkel?

A bankszámlacsomagok után jöjjenek a nagyobb falatok. Ahogy fentebb említettük, a koronavírus-járvány miatt az állam már tett lépéseket, például több adósvédelmi lépést is bevezetett, az egyik kamatplafont jelent a fogyasztási, köztük a személyi hitelek esetében. Ez a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 százalék) +5 százalékos teljes hiteldíjmutatót (thm) jelent az új fogyasztási hitelek esetében.

A másik lépés a hitelek törlesztésében nyújt segítséget a vírus miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülőknek azzal, hogy fizetési moratóriumot biztosít a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek a hiteleik törlesztésére.

„Hitellel rendelkezők esetében a legfontosabb lépés, hogy felmérjék a jelenlegi anyagi helyzetüket.

Az egyre több szektorban tapasztalható elbocsátások, a családok megváltozott anyagi helyzete ugyanis jelentősen befolyásolhatja a hitel törlesztését.

A fizetési moratórium például ebben az esetben segítséget jelenthet" – mondta Trencsán Erika.

Jelen helyzetben kiemelten fontos a tájékozottság. Forrás: Dreamstime

Ha valaki pedig nagyobb beruházásra szánná el magát, akkor természetesen hitelt most is fel tud venni.

A szakértő szerint azonban most kiemelten fontos, hogy mindenki jól mérje fel a pénzügyi mozgásterét, hiszen a vírus miatt a helyzet napról napra változik, és így a családi kassza is kiszámíthatatlanabb lehet.

A személyi hitelek esetében a kamatplafon miatt a maximális thm a mostani szabályok szerint 5,9 százalék lehet. A személyi kölcsönök szintén könnyen összevethetőek a money.hu személyi kölcsön kalkulátora segítségével.

A money.hu szakértői szerint azért fontos a hitelfelvétel előtti alapos mérlegelés, mert a már említett 5,9 százalékos thm-plafon csak az év végéig lesz érvényben, 2021-től elképzelhető, hogy magasabb lesz ez az érték, ami megnövelheti a törlesztőrészletet is.

Még nagyobb falat

„A lakáshitelek már jóval hosszabb távú, akár évtizedes elköteleződést jelentenek, ezeknél még inkább fontos minden tényezőt számba venni hitelfelvétel előtt. Meg kell nézni, hogy mennyi ideig lesz valaki eladósodva, pontosan mekkora összegre van valóban szüksége, és mekkora büdzsével számolhat az illető havonta."

– tette hozzá Trencsán Erika. A money.hu lakáshitel kalkulátora a lakáshitel kiválasztásánál is segítenek, hogy mindenki a számára legoptimálisabb verziót találja meg.

A cikk létrejöttében segítségünkre volt a money.hu.