Állami támogatás segíti 28 ezer távfűtéses lakás korszerűsítését

Schwáb Richárdné ablak hőfokszabályzó hőmennyiségmérő radiátor távfűtés TÁRGY EGYÉB TÁRGY
Budapest, 2009. november 27. Schwáb Richárdné közös képviselő beállítja a kívánt hőfokot lakásának egyik radiátorán a hőszabályozóval a Főtáv ÖKOPlusz program keretében korszerűsített egyik épületben Budapesten, az I. kerület Attila u. 25. szám alatt. A radiátor baloldalán a távolból is leolvasható hőmennyiségmérő. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázata, mely a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását, és javítja energiahatékonyságukat – emeli ki Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a minisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly szeptemberben megnyitott pályázata 2020. március 31-én lezárult. Az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2019) a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő.

A kiírásra összesen 336 érvényes pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Kovács Attila

Az energetikai korszerűsítéseket több társasház és lakásszövetkezet évek óta tervezte, a célzott támogatás lehetővé teszi a régóta időszerű fejlesztések megvalósítását.

Az átlagos támogatási igény nagyságrendileg 7,5 millió forint, ami lakásonként átlagosan 90 ezer forintnyi támogatást jelent.

A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Az okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okos költségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert.

A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással - szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is - legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a pályázatok támogatásával várhatóan több mint 28 ezer korszerűtlen, hőmérséklet-szabályozással és okos költségmegosztóval el nem látott távfűtéses lakásban sikerül költséghatékony módon elérni az energiaveszteség és az üvegházhatású gázok csökkentését. Hozzátette: a távhőszolgáltatásban érintett lakások közösségi fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez.