A jegybankok elkezdtek megszabadulni az amerikai állampapíroktól

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A jegybankok világszerte elkezdtek megszabadulni az amerikai állampapíroktól márciusban, ahogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt megnőtt a világgazdaság dollárigénye. A központi bankok néhány hét alatt összesen 100 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt dobtak piacra.
Vágólapra másolva!

Hirtelen nemzetközi eladási hullám indult be márciusban az amerikai állampapírpiacon, ahogy a világ jegybankjainak megnőtt a dollárigényük – írja a Business Insider.

A külföldi központi bankok összesen több mint 100 milliárd dollár értékben dobtak piacra amerikai államkötvényeket a március 25-én véget ért három hét során

– derül ki az amerikai Federal Reserve adataiból.

Fontos azonban látni, hogy ez az időszak napokkal azt megelőzően zárult le, hogy a Fed olyan új pénzügyi programokat indított el, melyek pont azt célozzák, hogy a külföldi jegybankok számára alternatívákat kínáljanak az államkötvények piacra dobásával szemben.

Az adatokból jól látszik azonban, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai hirtelen jelentősen megnövelték a világgazdaság likvid dollárigényét. A számok alapján elsősorban a kisebb ázsiai gazdaságok és az olajállamok adtak el nagyobb tételben amerikai állampapírokat.

Az amerikai jegybank igyekszik meggátolni a tömeges állampapír-eladásokat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Összevetésképpen, jelenleg Japán összesen 1210 milliárd dollárnyi amerikai adósságot tart, míg Kína kezében 1080 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van. Jelenleg világszerte összesen 50 000 milliárd dollárnyi dollárban denominált adósság van a világban.

Az elmúlt hónap piaci felfordulásai azonban általában is elérték az amerikai állampapírpiacot. Ahogy a volatilitás megugrott, jelentősen beszakadt a piac likviditása, a kereskedési aktivitás pedig történelmi mélypontra zuhant. A JPMorgan pedig még március 12-én jelezte, hogy

az amerikai dollár épp azért erősödik folyamatosan, mert a befektetők elkezdtek feltankolni a biztonságos menedékként kezelt amerikai devizából.

Nem véletlen tehát, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is lépett, mivel a központi bank épp azt akarta megakadályozni, hogy a likviditás befagyásával komolyabb problémák alakuljanak ki a finanszírozások területén. A különböző monetáris eszközök célja tehát az volt, hogy úgy biztosítson alternatív dollárlikviditási forrást, hogy ezzel elkerülje a tömeges állampapír-eladásokat. A következő időszakban tehát érdekes lesz majd látni, hogyan alakul a globális dollárigény, illetve az amerikai állampapírpiac likviditása. Ez ugyanis részben megmutatja majd, mennyire voltak sikeresek a Fed erőfeszítései.