Miért forgatja föl Szaúd-Arábia az olajpiacot?

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Noha az olajár beszakadása rövidtávon komoly nehézségeket okoz Szaúd-Arábia számára, az olajárháború végső soron kifizetődő lehet a királyságnak. A másik oldalról pedig egyre világosabb, az amerikai palaolaj-kitermelők a kialakult helyzet legnagyobb vesztesei lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az olajárak idén eddig már 65 százalékos zuhanásban vannak, köszönhetően a koronavírus-járvány, illetve a szaúdi-orosz olajháború együttes hatásának. A járvány miatt ugyanis erősen csökken a kereslet, míg a másik oldalról az OPEC és szövetségesei (Moszkva vétója miatt) nem tudtak megállapodni az április 1-jétől érvényes kitermelés-csökkentésben, amire válaszul Szaúd-Arábia bejelentette, fokozza a kibocsátását, és olcsóbban exportálja a nyersanyagot – tovább növelve ezzel a kínálatot. Egyes elemzők már úgy számolnak, hogy akár 10 dolláros árfolyam (sőt, egyszámjegyű árak) is jöhetnek.

Ha viszont egyszer elvonul a vihar, Szaúd-Arábia végül győztesen jöhet ki a felfordulásból – írja a CNBC elemzése. Még akkor is, ha látszólag az alacsony olajár súlyos csapást mér az erősen olajfüggő Szaúd-Arábiára A szaúdi stratégiának ugyanis része, hogy az ország tudatosan magára veszi a rövidtávú nehézségeket, amikor feltornássza a kitermelését napi 12 millió hordóra. Ezzel a királyság hónapokig tartó költségvetési szenvedést idéz elő saját maga számára, azonban végső soron kifizetődhet az erőfeszítés.

Megerősödve szállhat ki Szaúd-Arábia az olajárháborúból Forrás: AFP/Ian Timberlake

Egy vagy két év múlva ugyanis a globális olajkitermelés várhatóan fokozódni fog, ahogy újra megnő a kereslet. Ekkor pedig Szaúd-Arábia megnövekedett piaci részesedéssel és erős kitermelési volumenekkel uralhatja már a piacot, megelőzve az Egyesült Államokat – mondja Abhi Rajendran, az Energy Intelligence kutatási igazgatója.

A lényeg az, hogy bár Szaúd-Arábiának rövidtávon károkat okoz a 30 dollár körüli (vagy alacsonyabb) olajár, a kitermelésének és az exportjának fokozásával a királyság számos kulcsfontosságú piacon erősen tartja magát.

Amikor pedig megtörténik a piaci talpra állás és visszarendeződés, Szaúd-Arábia hatalmas előnyben lesz a versenytársakkal szemben.

Az elemzői vélemények szerint ez a terv akkor kerülhet komoly bajba, ha Szaúd-Arábia nem tudna megfelelően olajat értékesíteni a kívánt piacokon. Vagyis alacsony árak mellett hatalmas mennyiségben termelne, miközben teljesen eltűnnének a vásárlók.

Ezzel együtt az is kockázatot jelentene Rijád számára, ha a jelenlegi helyzet után egy egészen más jellegű olajpiac alakulna ki – amennyiben a globális kereslet tartósan alacsonyan marad. A Nemzetközi Energiaügynökség például úgy számol, hogy a globális olajkereslet idén akár 20 százalékkal is csökkenhet.

A közeljövőt tekintve az látszik, hogy valószínűleg Kína lesz a szaúdi olaj legnagyobb felvásárlója, de ez önmagában még nem lesz elég ahhoz, hogy a királyság érdemben javítsa a pozícióját. Ahhoz ugyanis arra volna szükség, hogy olyan piacokon is fölpattanjon a kereslet, mint India vagy Európa. Ráadásul az, hogy Kína áprilisban kedvezménnyel jut hozzá a szaúdi olajhoz, még nem garantálja, hogy a kínai kereslet hosszú távon is erős marad.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A következő időszak nagy kérdése az lesz, bejön-e Rijád számítása, és hosszútávon valóban megtérülnek-e a kockázatos erőfeszítések.

Ezzel párhuzamosan az is egyre világosabban látszik, hogy jelenleg kik az olajárháború legnagyobb vesztesei: az amerikai palaolaj-kitermelők.

Ezek az amerikai szereplők ugyanis relatíve magas költségek mellett termelnek, vagyis számukra különösen fájdalmas a jelentősebb olajár-csökkenés. Az Oilprice.com szerint már most is vannak olyan amerikai államok, ahol hordónként 1 dollárért tudnak csak olajat értékesíteni, ami azt jelenti, hogy tömegével kell bezárni majd az olajkutakat, ahogy elfogyott a kereslet. A napokban pedig Kanadában is előállt az a helyzet, hogy egy hordó kőolaj már olcsóbb volt, mint egy korsó sör.