Élénkül a lakáspiaci kereslet

15 legszexibb női állás a férfiak szerint
15. Ingatlanközvetítő
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése szinte sokkolta a lakáspiacot, a hónap végén azonban már némileg élénkült a kereslet a március közepi mélyponthoz képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, ami heti szinten vizsgálta a lakáspiac legfrissebb tendenciáit, és a megváltozott keresési szokásokat is bemutatja.
Vágólapra másolva!

Március közepére a weboldalon mért látogatások száma 44, az érdeklődések száma pedig 59 százalékkal csökkent a február végi állapothoz képest. Ebben az időszakban lépett életbe a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami visszavetette a lakásvásárlási és eladási kedvet is, de az érintettek úgy tűnik, alkalmazkodni kezdtek az új körülményekhez. Március utolsó hetében a látogatások száma 11 százalékkal,

az érdeklődések száma 13 százalékkal nőtt

az előző hét naphoz viszonyítva – összegezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az adatokból az is látszik, hogy az első sokk hatására nem állt le a lakáspiac, bár kétségtelenül alacsony szintről kell felkapaszkodnia. A vevők és bérlők is új keresési szokásokat alakítanak ki, hogy minimálisra tudják szorítani a személyes kontaktust egy adásvételi vagy bérleti szerződés megkötéséig.

Az elemzés szerint a járvány miatti intézkedések, többek között az otthoni munka elterjedése miatt a személyes találkozókat az online kapcsolatok váltották fel.

Az ingatlan.com a biztonságos kapcsolatteremtés érdekében március végén bevezetett egy valós idejű chatszolgáltatást, áprilistól pedig az ingatlanhirdetésekhez videót is feltölthetnek a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők.

Az értékesítési folyamat végén esedékes szerződéskötésre is sor kerülhet online,

mivel az adásvételben közreműködő ügyvédek egy kamera és számítógép segítségével is ellen tudják jegyezni a szerződéseket.

Forrás: ingatlan.com

– mondta el a szakértő az ingatlanok áraival kapcsolatban.

A szakember hozzátette azt is, hogy a korábbi hónapokhoz képest visszafogottabb vételi és eladási kedv három dologra utal: egyrészt

a piaci szereplők átmeneti állapotként tekintenek a rendkívüli helyzetre,

és aki teheti, elhalasztja az adásvételt, másrészt az adatokból most már egyértelműen látszik, hogy az ingatlanpiacon az élet nem állt meg, csak átalakult. A harmadik és talán legfontosabb tanulság, hogy a potenciális vevők és eladók, illetve az őket segítő ingatlanközvetítők is az egészségük épségét és megőrzését tekintik a legfontosabbnak.