Évtizedek óta nem volt ilyen pocsék negyedévük a tőzsdéknek

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hatalmas veszteségeket szenvedtek el a világ részvénypiacai az idei első negyedévben, ahogy a koronavírus-járvány globálissá vált, és letarolta a tőzsdéket. Több nagy részvényindex 1987 óta nem látott gyenge negyedévet produkált. Közben az olaj piacán még rosszabb volt a helyzet, a nyersanyagnak ugyanis - története során - még soha nem volt ilyen rossz három hónapja.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Dow Jones Industrial Average részvényindex 23 százalékot, míg a londoni FTSE 100 mutató 25 százalékot gyengült az idei első negyedévben.

Mindkét indexnek ez volt a legrosszabb negyedéve 1987 óta.

Közben az amerikai S&P 500 index 20 százalékot veszített az értékéből, amivel 2008 óta nem látott gyenge három hónapos periódust produkált – írja a BBC összefoglalója. A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 14 százalékos mínuszt hozott össze ugyanebben az időszakban.

A Wall Street mellett Európa tőzsdéin is komoly zuhanások húzták le az első negyedéves teljesítményt. A páneurópai Stoxx 600 index 23,03 százalékot süllyedt, amivel 2002 óta a legrosszabb negyedévét érte el. A kontinens nagy indexei közül a spanyol IBEX 35 teljesített a leggyengébben, 28,94 százalékos bukással. Az olasz FTSE MIB szintén élesen, 27,46 százalékkal gyengült. Mellettük a francia CAC 40 index 26,46 százalékot, míg a német DAX 25 százalékot esett.

A zuhanások azt követően álltak be, hogy a koronavírus-járvány globálissá vált, és a világ számos gazdasága lényegében leállt.

Egyes elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a világgazdaság most nagyobb pofont kaphat, mint a 2008-as válság idején.

Az IHS Markit prognózisa szerint például a globális növekedés mínusz 2,8 százalékos lehet ebben az évben, míg 2009-ben a veszteség csupán 1,7 százalékos volt.

Globális mélyrepülés

Az adatok pedig arra utalnak, hogy egyetlen ország sem ússza majd meg a kedvezőtlen hatásokat. A kínai GDP-növekedés egészen 2 százalékig süllyedhet, míg Nagy-Britannia GDP-je várhatóan 4,5 százalékkal csökken majd. A kilátások pedig a kevésbé fejlett országokban ennél is rosszabbak – különösen Olaszországban. De az Egyesült Államokban is világosan látszik, hogy hatalmas csapást szenved el a gazdaság.

Egy jegybanki elemzés szerint például az USA-ban akár 32 százalék fölé is mehet a munkanélküliségi ráta a következő három hónapban,

ami azt jelentené, hogy több mint 47 millió ember veszítené el az állását.

A Dow Jones index teljesítménye az idei első negyedévben Forrás: Investing.com

Az egyes iparágak tekintetében a kiskereskedelmi szereplők különösen rossz negyedévet zártak a tőzsdén, ahogy a világon tömegével zárták be a boltokat a járvány elleni védekezés jegyében.

Mindazonáltal az online értékesítéssel kiemelten foglalkozó cégek, például az Amazon, egészen erősen tartották magukat. Az energiacégek és a pénzügyi vállalatok ugyancsak igen gyenge negyedévet zártak, bár előbbiek esetében az olajár beszakadása is nehezítette a helyzetet.

Soha nem látott zuhanás

Az olaj ugyanis a valaha volt legrosszabb negyedévét tudhatja maga mögött.

Az amerikai WTI típusú kőolaj idén eddig 66 százalékos mínuszban van, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent 65 százalékot gyengült az év első három hónapjában.

Itt két tényező állt a szakadás hátterében. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett az olaj iránti kereslet, ahogy a légiközlekedés mellett az ipari aktivitás is hatalmas zuhanást szenvedett el.

Az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Másrészt kitört egy olajárháború Szaúd-Arábia és Oroszország között, miután az OPEC és külsős szövetségesei nem tudtak megállapodni a március 31-e utáni időszakra vonatkozó kitermelés-csökkentésben, mivel Moszkva megvétózta a szaúdi javaslatot. Erre Rijád úgy válaszolt, hogy elkezdte jelentős kedvezménnyel árusítani az olajat, és ezzel lényegében fokozta a túlkínálatot.

Ez pedig különösen kedvezőtlenül érinti az amerikai palaolaj-kitermelőket, amelyek magas költségek mellett termelnek,

vagyis ha tartósan alacsonyan marad az olajár, akkor az USA-ban tömeges csődhullám is jöhet az iparágban.

A menedékeszközök tesztje

Mindeközben a mostani időszak izgalmas teszthelyzetet jelent a menedékeszközök számára is. Az arany ára nagyjából 4 százalékot emelkedett az idei első negyedévben, de az is jól látszott, hogy sokan dollárba menekültek a felfordulás elől.

A fiatalabb eszközök közül azonban a bitcoin összesen 10 százalékot gyengült a negyedév során, ami bár veszteséget jelent, mégis jócskán elmarad az amerikai részvényindexek bukásaitól.

Emellett jól látszott, hogy az idei első három hónapban hatalmas volatilitás volt a kriptovaluták piacán. Csak március 12-én, egyetlen nap alatt, az eladók 93,5 milliárd dollárnyi értéket söpörtek ki a kriptovaluta piacról, a bitcoin pedig 48 százalékot veszített.

A bitcoin teljesítménye az idei első negyedévben Forrás: Investing.com

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők azonban azt hangsúlyozták, hogy a mostani egy izgalmas tesztidőszakot jelent a bitcoin számára. Ha ugyanis idővel kiderül, hogy a bitcoin valódi és stabil menedékeszközként tud funkcionálni a felfordulások idején, akkor izgalmas időszak áll a bitcoin, és általában a kriptovaluták előtt.