Negyedével csökkenhet a PIN-kódos vásárlások aránya

Ingenico, POS terminál
Vágólapra másolva!
Folyamatosan állítják át a Takarékbank által működtetett, kártyás fizetésnél használt POS-terminálok limitjét, hogy még az április 15-i határidő előtt PIN-kód megadása nélkül lehessen érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig. Ezzel a pénzintézet adatai szerint negyedével csökkenhet a PIN-kódos vásárlások aránya. Arra kérik az ügyfeleket, fokozottan figyeljenek bank- és hitelkártyájuk biztonságára.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet az általa szolgáltatott mintegy 3500 terminál szoftverét távoli eléréssel frissíti az éjszakai órákban, hogy nappal zavartalanul működjön a kártyaelfogadás. A terminált használó kereskedők, szolgáltatócégek azzal tudják segíteni a frissítést, hogy

a következő napokban éjjel sem kapcsolják ki a készülékeket,

és így lehetővé teszik az új beállítás letöltését. A Takarékbank levélben kérte erre valamennyi POS-terminált használó ügyfelét. A sikertelen letöltéseket a bank nyomon követi, és amennyiben szükséges, felveszi a kapcsolatot a kereskedővel, hogy április 15-éig mindenképpen átálljon a POS-terminál.

A kormány a koronavírus terjedésének lassítása érdekében döntött arról, hogy

április 15-étől 5 ezer forintról 15 ezer forintra emeli a POS-terminálon keresztüli, PIN-kód nélküli érintéses vásárlás limitjét.

Így ritkábban kell a terminálon megadni a négyjegyű kódot, ezzel is csökkentve a vírusfertőzés kockázatát.

A Takarékbank becslése szerint 25 százalékkal csökkenhet a PIN-kód megadása a POS-termináljaikon az érintéses bankkártyás vásárlási limit emelésének eredményeképpen (illusztráció) Forrás: Origo

A pénzintézet bank- és hitelkártyáival átlagosan 7100 forintért vásárolnak az ügyfelek érintéssel, a limit megemelésével pedig

mintegy 25 százalékkal lehet csökkenteni a PIN-kód használatához kötött vásárlások arányát.

A limit megemelésétől függetlenül, biztonsági okokból továbbra is meg kell adni a PIN-kódot, ha az egymás utáni érintéses vásárlások összértéke meghaladja – a Takarékbank által működtetett POS-terminálok esetében – a 45 ezer forintot.

A Takarékbank kéri ügyfeleit, továbbra is ügyeljenek kártyájukra és az azon található adatok biztonságára, valamint érintéses fizetés előtt ellenőrizzék, hogy a helyes összeg szerepel-e a POS-terminál kijelzőjén.

Mivel a POS-terminálok frissítése folyamatosan tart a bankszektorban, ezért a rendelet kihirdetése az április 15-i határidő közötti átmeneti időszakban, kereskedőnként eltérően, a terminálok 5 ezer vagy 15 ezer forint felett kérik megadni a PIN-kódot.