Komoly erősödés előtt az arany, akár meg is duplázódhat az ára

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A fizikai arany az elmúlt hónapban olyan helyzetbe került, amilyenre 2008 óta nem volt példa. A fém ugyanis hirtelen egy olyan gazdasági együttállásban találta magát, melynek következtében megnyílt az út a töretlen szárnyalás előtt. Egyes elemzők szerint pedig akár hamarosan meg is duplázódhat az arany ára.
Vágólapra másolva!

Miközben az ipari fémek árfolyamai összeomlottak a koronavírus-járvány következtében, a biztonságos menedéknek számító arany (különösen a fizikai arany) komoly emelkedést produkált, és simán lenyomta a CRB nyersanyagindex teljesítményét. A rúdarany ára stabilan tartja magát, és közel van a többéves abszolút csúcspontjához – írja a MarketWatch-on megjelent elemzésében Ivan Martchev, a Navellier and Associates befektetési stratégája.

Ha pedig megismétlődik az a folyamat az arany piacán, amit 2008 után láthattunk, akkor valóban komoly növekedési lehetőség áll a nemesfém előtt.

Miután az arany 2008-ban elérte a mindenkori relatív csúcsát a CRB index ellenében, a fém megduplázta az abszolút értelemben vett értékét 2011-re, és elérte az unciánkénti 1900 dolláros árfolyamot.

Most pedig hasonló helyzet állt elő, mint akkor. Az amerikai kamatok ismét nulla százalék köré csökkentek, a költségvetési hiány pedig várhatóan meghaladja majd a 10 százalékot a 2000 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagnak köszönhetően – ez a hiány egyébként nagyobb volna, mint a 2008-as válság utáni. Az amerikai központi bank pedig újra hatalmas eszközvásárlási programot indított.

Akár meg is duplázódhat az arany ára? Forrás: Shutterstock

A mostani gazdasági helyzet azonban egy fontos dologban különbözik a 2008-astól – hangsúlyozza az elemzés. Most ugyanis a járvány miatt hirtelen, és lényegében utasításra állt le a gazdaság. Ennek következtében a második negyedévben az USA GDP növekedése akár 20-40 százalék közti mínuszt is elszenvedhet – éves alapon.

A harmadik negyedévben viszont már kétszámjegyű GDP-növekedés jöhet, amennyiben az Egyesült Államokban sikerül kordában tartani a járvány terjedését.

Ahogy pedig a rekord kormányzati kiadások rekord deficitet is eredményeznek, arra lehet számítani, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még járvány elmúlta után is jó ideig az infláció alatt fogja majd tartani a kamatszintet. Ez pedig tökéletes helyzet az arany számára.

Nem minden nemesfém jár azonban be az aranyhoz hasonló utat. Az ezüst, a platina és a palládium például az aranyhoz képest jelentős eséseket szenvedett el, noha mindhárom fém ára fölpattant némileg az elmúlt időszakban. Ez elsősorban annak tudhat be, hogy

ezeket a fémeket széles körben használják az iparban, amely most leállt. Ha pedig a járvány miatti leállások tartósan fennállnak, várhatóan ezek a fémek is alulteljesítők lesznek az aranyhoz viszonyítva.

Az ipari nemesfémek körében egyébként az ezüst a legérdekesebb. Márciusban ugyanis igen extrém helyzet állt elő, ugyanis az arany és az ezüst közti árrés rekord szélesre nyílt. Ez azt jelentette, hogy egyetlen uncia arany árából 125 uncia ezüstöt lehetett venni.

Közép-európai idő szerint hétfő délután az arany ára 0,55 dolláros csökkenés mellett 1645 dolláron állt.