Rengetegen utaztak le a Balatonra az elmúlt időszakban

A Balaton Siófoknál - illusztráció
Vágólapra másolva!
A jó idő érkeztével egyre többen döntöttek úgy, hogy a hétvégét a Balatonon töltik, így az ebben az időszakban nem megszokott forgalom jelent meg a tóparton. A nyugdíjasok mellett az apartmantulajdonosok és a nyaralóval rendelkező emberek és családjaik is a Balatonhoz özönlöttek, a problémát pedig növeli, hogy mindez a legtöbbjük számára könnyen megoldható a home office és a távoktatás miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet felhívta arra a figyelmet, hogy komoly kockázattal járhat, ha a városi gyermekeket elkezdik a vidéken, akár a Balatonnál élő nagyszülőkhöz küldeni, hiszen az idős korosztály rendkívül veszélyeztetett a koronavírus-járvány miatt.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere szerint elsősorban nem is az a gond, hogy az emberek nem a nagyvárosokban akarják átvészelni a vírus miatt kialakult helyzetet, hanem az, hogy kevésbé tartják szem előtt a veszélyhelyzetre kihirdetett viselkedési formákat.

Illusztráció Forrás: József Kelemen/pixabay.com

A polgármester elmondta, hogy nyarat idéző tömeg lepte el az utcákat Csopakon, az éttermekben nem volt szabad asztal, és tömött sorok álltak a fagylaltozók előtt.

Más településeken már hoztak ezzel kapcsolatos korlátozásokat. Balatonalmádiban például március 20-án bezárták a csoportos sétákra alkalmas strandokat, és több déli parti település önkormányzata is kereste, keresi a megoldást a járvány során elvárható viselkedés helyi szabályozásának betartatására, a konfliktusok megszüntetésére, írta a Magyar Nemzet.

A legtöbb helyen arról számolnak be, hogy rengeteg nem helyi lakos van a boltokban, gyógyszertárakban és éttermekben, gyakorlatilag mint ha üdülőszezon lenne.

Több polgármester is arról számolt be, hogy ennyi embernek nincs ebben az időszakban megfelelő infrastruktúra és szolgáltatási kapacitás. Gyakran kisebb feszültséget is szül a jelenlegi helyzet. A Balatoni Kör elnöke szerint azonban most higgadtságra, megfontoltságra és fegyelemre van szükség.