Nagyon megnőtt az áthidaló munkát vállalók száma

koronavírus, maszk, árufeltöltés, Media Markt, elektronika, berendezés, dolgozó, vírus, Budapest, áruszállítás
Vágólapra másolva!
Új, korábban nem tapasztalt munkaerőpiaci folyamatokat indított el a koronavírus-járvány. A munkaerőhiány miatt évek óta be nem töltött pozíciókért most megindult a roham, ráadásul nem csak azok körében, akik elvesztették a munkájukat a járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arról számol be, rengetegen azért jelentkeznek raktárosnak, eladónak, mert eredeti foglalkoztatójuk a járvány idejére leállásra kényszerült, és nem tud bért fizetni. Az alkalmazottakat viszont megtartanák a cégek, akár így is segítve a jövedelemszerzést.

Az állásközvetítő cégek legfrissebb tapasztalatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt.

A jelentkezők túlnyomó többsége ezekben a munkakörökben csak átmenetileg szeretne elhelyezkedni, amíg átvészelik a járvány okozta válságot.

A járvány miatt megnövekedett a kiskereskedelem munkaerőigénye, sokan vállalnak áthidaló munkát (illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

"A koronavírus-járvány miatt leállásra kényszerült foglalkoztatók jelentős része nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ugyanakkor gondot okoz, hogy sok cég az önhibáján kívül bekövetkezett szünet alatt nem tud bért fizetni. Ezért sok munkáltató kifejezetten támogatja, hogy a munkavállalók – megtartva eredeti munkaviszonyukat – az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, ezzel lehetővé téve a jövedelemszerzésüket" - mondta el a lap megkeresésére a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc.

Az alelnök azt is mondta, korábban nem tapasztalt jelenség figyelhető meg a munkaerőpiacon: szinte azonnal megrohamozták a régóta betöltésre váró álláshelyeket olyan alkalmazottak is, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de foglalkoztatójuk átmenetileg nem tud munkát adni, így bért fizetni. Ők elsősorban abban érdekeltek, hogy jövedelemhez jussanak a járvány végéig vagy a munkahelyük újraindulásáig, amikor visszatérhetnek eredeti pozíciójukba.

Rolek Ferenc jelezte,

egyelőre nem minden ágazatot ért el a járvány okozta krízis, sok területen még mindig jellemző a munkaerőhiány.

Ráadásul többek között a szállítási és raktározási területen jelentősen megnőtt az új munkaerő iránti kereslet, mivel az online vásárlások meredek emelkedése miatt több emberre van szükség.

Szintén megnőtt az alkalmazottak iránti igény a kiskereskedelemben, elsősorban a logisztika területén.

Mindemellett az egészségügyben is óriási keresletnövekedés tapasztalható.

Az MGYOSZ alelnöke arra emlékeztetett, hogy a gazdasági szereplők túlnyomó többsége átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét. A folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért akinek lehetősége van rá, ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját.