A koronavírus-járvány és gazdasági következményei

tőzsde, Egyesült Államok, koronavírus, bróker
New York, 2020. március 20. Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. Átmenetileg bezárja a parkettet a New York-i tőzsde és teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át, miután két embernél, akik be akartak lépni a tőzsde épületébe kimutatták a koronavírus-fertőzést. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
Az egész világot sanyargató járvány nemcsak az egészséget, hanem az emberek egzisztenciáját is veszélyeztetheti. A jó hír azonban az, hogy rengeteg pénz van a világgazdaságban, lesz miből beindítani a gazdaságot. Hazánk és Európa gazdasági kilátásairól Szajlai Csaba gazdasági elemzővel, a Figyelő főszerkesztő-helyettesével beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Nem érdemes jósolgatni

Szajlai Csaba elmondása szerint nem érdemes jósolni vagy találgatni még a gazdasági visszaesés mértékét illetően, senki nem tudja biztosan, hogy meddig tart a járványügyi vészhelyzet, és mikor tér vissza az élet a megszokott kerékvágásába. Emlékeztetett arra, hogy eddig 11 gazdaságvédelmi intézkedés bevezetéséről döntött a kormány. Úgy látja, hogy jókora okunk van a bizakodásra, az egyik ok az, hogy a Magyar Nemzeti Bank likviditást pumpál a gazdaságba, az államnak vannak eszközei arra, hogy segítse a gazdaságot.

Eddig azokat a szektorokat segítették, amelyek azonnal padlót fogtak, most került sor a többi szereplőre.

Én úgy látom, hogy a kormány és a jegybank minden olyan intézkedést meghozott, amelyre az adott szituációban szükség volt" - jelentette ki az elemző.

Hozzátette azonban, hogy ez egy rendkívüli helyzet, nem szabad esztelenül szórni a pénzt, nem tudja senki, hogy meddig tart a járványügyi helyzet. Most úgy tűnik, hogy egy hosszan elhúzódó járványról van szó, illetve a kormány célja is az, hogy ellaposítja a vírus terjedését, ezért hiába vannak tartalékok, lépésről lépésre halad a kormány, további intézkedések várhatóak, mindig az adott helyzetnek megfelelően. Legalábbis eddig ez látszik, ez a logikus magatartás.

Beszélgetés közben Szajlai kiemelte a hiteltörlesztési moratóriumot, amit a lakossági terhek mérséklésére vezetett be a kormány. Ezt a lépést alapvetően jónak és indokoltnak tartja, mivel nagy segítséget jelent a háztartásoknak és a vállalkozásoknak egyaránt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján március 10-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azonban ezt a könnyítést véleménye szerint nem úgy kell érteni, hogy felesleges fizetni a részleteket, aki teheti, az fizesse tovább. Azzal, hogy az adósok azonnali segítséget kaptak, nagy teher alól szabadultak fel sokan az országban. Azonban akinek módja van rá, az törlesszen tovább. Mint a gazdasági kérdésekben jártas újságíró, azt tanácsolja, hogy az érintettek hívják fel a bankjukat vagy küldjenek egy e-mailt, és kérdezzék meg, hogy mit jelent a hitele szempontjából az, ha most nem törlesztenek. Persze akinek kiesik a jövedelme, nincs mit mérlegelniük, azok esetében nem kérdés, hogy életmentő segítség a moratórium.

Szerencse, hogy nagyon erős időszak után van Magyarország

Nem várt helyzettel szembesültünk, nemcsak Magyarország, hanem az egész világ is. Magyarországnak azonban szerencséje van, mert egy nagyon erős időszak után vagyunk, a rendszerváltás után eltelt évek legjobb időszakán: soha nem látott ütemben bővült a gazdaság, az elmúlt 2 évben 5% körüli mértékben. Növekvő gazdaságból pedig több adóbevétel származik, ezért vannak tartalékaink. Ez nagyon jó bázis - mondta Szajlai Csaba.

Szajlai Csaba Forrás: Pictorial Collective/Móricz-Sabján Simon

Kiegészítésképpen hozzátette, hogy hatalmas szerencse az is, hogy a költségvetést úgy készítették, hogy nagy tartalékokkal bír az ország. Az eddigi információk szerint 600-700 milliárd forintos költségvetési tartalék áll rendelkezésre, és még 1-2 ezer milliárdot fel tud szabadítani a Pénzügyminisztérium szükség esetén.

Adósságfinanszírozás szempontjából is jól áll az ország, a belföldiek, a háztartások finanszírozzák az államot. Az adósságszerkezet jelentősen átalakult, már nem vagyunk annak a veszélynek kitéve, mint 2008-ban, hogy ha elfordulnak a külföldi befektetők, akkor beszakadunk. Áttértünk a forint alapú
finanszírozásra, ami sokkal biztonságosabb.

Brüsszel

A néhány hete zárult rendkívüli uniós csúcson nem sikerült elfogadni az Unió következő hét évre szóló költségvetését, vita volt a tagállamok között. Most azonban sürgősen dönteni kell, most még nagyobb lesz a jelentősége, mint eddig:

mindenkinek az az érdeke, hogy belendüljön az európai gazdaság.

Szajlai Csaba szerint a korábbi viták ellenére egyértelmű, hogy sokkal több pénzre lesz szükség, jelenleg csak 37 milliárd euró áll a gazdasági visszaesés segítésére. Ugyanakkor az helyes, hogy az Európai Unió máris lazított a költségvetési szabályokon, nem nyomja az adósságféket, a költségvetés túllépésére vonatkozó maastrichti kritériumok fel lettek függesztve. Most nem a mutatók a lényegesek, hanem, hogy a reálgazdasági szereplők talpra álljanak.

Szajlai Csaba elmondta azt is, hogy a 2008-as és a jelenlegi gazdasági válságot nem lehet összehasonlítani, egyetlen közös bennük, hogy megrendült a világgazdaság, minden más tekintetben különbözik a két helyzet.

Véleménye szerint azonban jó hír az, hogy ezúttal a világgazdaság sokkal gyorsabban ki tud mászni a slamasztikából. Akkor évekre volt szükség ahhoz, hogy minden gazdaság rendezze sorait, most nagyon valószínű, hogy a bukás után lesz egy hirtelen felpattanás. Ez EU-s és hazai viszonylatban egyaránt igaz.

A nemzetközi elemzők Magyarország szempontjából azt jósolják, hogy az utolsó negyedévben élénkülés is lehet.

A kevésbé optimista szcenáriók szerint a jövő év elején kezdődik egy felívelő periódus. Szajlai Csaba szerint ebben az esetben sem szabad sopánkodni, hanem arra kell koncentrálni, hogy minél hamarabb helyreálljon a gazdaság.

A járvány elmúltával nagyon fontos, hogy az Unió megmozgassa a rendelkezésére álló pénzügyi eszközöket. Igazából a tagállamok joggal várják, hogy az Unió nyúljon a zsebébe, mert van pénz. Az elmúlt években a költségvetések jó helyzetben voltak, a déli államokat leszámítva az uniós államok nagy része jól áll tartalékok tekintetében, a büdzséjük is többletet mutatott. Azt pedig tudnunk kell, hogy ez a pénz nem adomány, ez nem jótétemény, minden európai országnak az az érdeke, hogy újra beinduljon a gazdaság.

Háborús állapotok Olaszországban

Azonban Olaszországot nemcsak a személyes kapcsolata miatt emelte ki, azért is tartja fontosnak, mert ott sújtott le a fertőzés első hulláma Európában, illetve ez az ország 20 éve nem tud kimozdulni a gödörből, 20 év gazdasági stagnálás van a hátuk mögött. Véleménye szerint nagyon nehéz lesz talpra állítani Olaszországot, de muszáj, ennek a döntésnek nincs alternatívája.

Az olasz hatóságok drónokat is bevetnek a járvány megfékezése érdekében Forrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

Az északolasz gazdaság szervesen illeszkedik a nyugat-európai gazdasági mechanizmusokba, bankok, nagy cégek, autógyárak, feldolgozó- és építőipari, szolgáltató cégek, az olasz kiesés mindenkinek nagyon fájna.

De ne legyenek illúzióink, a német gazdaság is segítségre szorul, a válság nélkül is nehéz időszak elé néztek volna. Nekünk, magyaroknak pedig érdekünk, hogy ez a két gazdaság minél hamarabb helyreálljon - tette hozzá.

A magyar gazdaság német gazdasággal való közeli kapcsolata közismert, ezer szállal kötődik egymáshoz a két gazdaság. Azonban az olasz-magyar reláció is rendkívül erős, a két ország közötti áruforgalom évtizedek óta dinamikusan nő, annak ellenére, hogy az olasz gazdaság 2 évtizede stagnál. Magyarországnak nagyon jó kapcsolata van az olaszokkal, az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerünk. De alapos okunk van arra, hogy Románia talpra állásának is drukkoljunk, a velük folytatott árucsere-forgalom már az osztrákokkal végbemenő kereskedelem volumenéhez közelít.

Tőzsdék

A világgazdaság jövőjét illetően Szajlai elmondta, hogy sokan fel fognak venni IMF-hiteleket is, eddig több mint 20 ország jelentkezett a Valutaalaphoz.

A legfontosabb, hogy nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a pénzpiac, az hatalmas baj lenne, illetve nem szabad hagyni, hogy leálljanak a tőzsdék. Most a nemzetközi tőzsdéken a túlárazott részvényeknek csökkent az értéke, de ezt egy kvázi tisztulási folyamatként is felfoghatjuk.

Mindezek mellett azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az, hogy likviditás legyen a piacon, és sehol ne alakuljon ki devizaválság, ne forduljon elő olyan, hogy svájci frankért, euróért vagy
dollárért álljanak sorba az emberek.

Ezzel együtt nem hiszem, hogy kétségbe kell esni, van pénz a világgazdaságban, bőséges esztendők után vagyunk, a bőség kitart, van miből beindítani a gazdaságot.

Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. Átmenetileg bezárja a parkettet a New York-i tőzsde és teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A járvány utáni világ

Lesznek nyertesei a mostani helyzetnek. Sok tekintetben megváltozik a világ, a vállalkozások sok kérdéshez másképpen fognak hozzáállni: átalakul a távmunka megítélése, az elektronikai ipar fellendül, a hozzá tartozó szolgáltatói szektorokkal együtt. Magyarországon jelenleg laptopvásárlási láz van, ezek új szegmenseket nyitnak meg. Arra számít Szajlai Csaba, hogy a digitalizáció, kényszerből is nagyot lép előre. Ezek mellett az agrárium, az élelmiszergazdaság fog felfutni, az élelemre mindig szükség lesz, ott hatalmas kilövés lesz.

A járműgyártók helyzete lesz nehéz, ott kell egy speciális csomag, ami kimenti az ágazatot, mert annak az eltartó ereje hatalmas, a beszállítók, kisvállalkozói kör szintén nagyon nagy.

Ingatlan

Szajlai Csaba szerint egy-két hónap múlva tisztábban fogunk látni, érdemes lesz akkor ingatlant vásárolni azoknak, akiknek vannak megtakarításaik. Tudomása szerint ezzel párhuzamosan Budapesten már megjelentek a spekulánsok és a hiénák. Véleménye szerint vigyázni kell, nem szabad azonnal beleugrani egy vásárlásba. Mindig érdemes alkudni, a mostani helyzetben pedig még inkább indokolt.

A jövővel kapcsolatban végül fontos kiemelni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve készül Magyarországon.