Az idei első félévet már elbukhatták az amerikai vállalatok

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak vállalati figyelmeztetései arra utalnak, hogy az idei első félév tragikusan rossz eredményeket hoz majd a cégek számára, ahogy a koronavírus-járvány a mélybe húzza a világgazdaságot. A nagy kérdés most az, hogy az idei második félévben jöhet-e már a fölpattanás.
Vágólapra másolva!

Az elemzők és a piaci szereplők azt már szinte biztosra veszik, hogy a következő két negyedévben a fogyasztói kiadások durván megcsappannak majd a koronavírus-járvány hatásai miatt. Ehhez jönnek még a cégek sorozatos leállásai, ami arra utal, hogy az idei első félévet lényegében már el is temethetik az amerikai társaságok – írja a MarketWatch elemzése.

Ráadásul egyes vállalatok már odáig mentek, hogy nem is fogalmaznak meg előrejelzéseket a következő hónapokra nézve, mivel a jelenlegi bizonytalanságok mellett szinte lehetetlen érdemben tervezni.

A FactSet legfrissebb számításai szerint az S&P 500 részvényindex vállalatainál 3,9 százalékos lehet a profitcsökkenés az idei első negyedévben, amit egy ennél sokkal súlyosabb, 7 százalékos zuhanás követhet a második három hónapban.

A konszenzus azonban egyelőre még azt mutatja, hogy az év egészében viszont összejöhet a pozitív eredmény. A legutóbbi prognózis alapján 0,8 százalékos lehet az egész éves profitnövekedés. Noha a pozitív eredmény önmagában is siker lenne, fontos látni, hogy a 0,8 százalékos növekedés össze sem hasonlítható a tavaly év végén várt 8,9 százalékos bővüléssel.

Lassan már temethetik az első félévet az amerikai cégek Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

Mindazonáltal vannak olyan szakemberek is, akik ennél pesszimistábbak. A Credit Suisse vezető részvénypiaci stratégája, Jonathan Golub például úgy látja, sokan alulbecsülik a járvány vállalati nyereségekre gyakorolt hatásait. Ezzel együtt már az elemzők is odáig jutottak, hogy egyre kevesebb prognózist tesznek közzé, vagyis érezhető, hogy hatalmas bizonytalanságok vannak a rendszerben.

Golub azonban azt vetítette előre, hogy az év egészében 10 százalékos egy részvényre eső profitcsökkenés várható, ami sokkal rosszabb, mint a mínusz 0,7 százalékos konszenzus.

Technikai értelemben pedig az S&P 500 cégei várhatóan a második negyedévben profitrecesszióba is süllyednek. Ez azt jelenti, hogy legalább két egymást követő negyedévben csökkennek a nyereségek.

Az egyes iparágak tekintetében a legnagyobb bukást az energiacégek szenvedhetik el az idei első negyedévben. Náluk a FactSet 38,3 százalékos gyengülést vár, de az ipari vállalatok körében is 24,1 százalékos lehet a csökkenés.

A második negyedévre azonban a FactSet ennél is hatalmasabb zuhanást vár. Az elemzők szerint ebben az időszakban az energiaszektor 99,9 százalékos profitcsökkenést szenvedhet el,

míg az ipari vállalatoknál csupán 20,3 százalékos lehet a zsugorodás.

Az energiacégek lehetnek a következő hónapok nagy vesztesei Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Ezzel együtt több elemző is hangsúlyozza, hogy a mostani helyzet sajátossága, hogy nem csupán néhány szektorban várhatók profitcsökkenések. Az amerikai gazdaság egészében óriási zuhanásokra kell számítani.

Látni kell azonban, hogy az egy részvényre eső nyereségeket az is le fogja húzni, hogy már most több vállalat jelentette be a részvény-visszavásárlási programjainak felfüggesztését.

Az elfogadás előtt álló amerikai gazdaságélénkítő csomag egyébként szintén tartalmaz erre vonatkozó korlátozásokat. Vagyis ha ezek a programok leállnak, akkor ez már önmagában visszafogja az így számolt profitokat.

Van azonban egy másik oldal is, amely arra enged következtetni, hogy a második félévben már jöhet fölpattanás a vállalati eredményekben. Ha ugyanis a járvány, illetve annak gazdasági nyomása enyhül, akkor a mostani vállalati költségcsökkentések végső soron pozitív hatást is gyakorolhatnak a második féléves eredményekre.