Új rekordot döntött az amerikai jegybank

Federal Reserve System, FED
The Federal Reserve System corporation is the central banking system of the United States in Washington on February 6, 2014.It was created on December 23, 1913, with the enactment of the Federal Reserve Act, largely in response to a series of financial crisis.The Federal Reserve System's structure is composed of the presidentially appointed Federal Reserve Board, the Federal Open Market Committee (FOMC), twelve regional Federal Reserve Banks located in major cities throughout the nation, numerous privately owned U.S. member banks and various advisory councils. Basri Sahin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Most már hivatalos, hogy eddig ismeretlen tartományba lépett az amerikai monetáris politika. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt hetekben folyamatosan pumpálta a pénzt a gazdaságba, és az eszközvásárlásainak következtében a jegybank mérlege a múlt héten először érte el az 5000 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

A napokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mindenkori rekordot döntött, ugyanis az eszközvásárlásainak következtében

a mérlege elérte az eddig soha nem látott, 5000 milliárd dolláros szintet

– írja a Reuters. A Fed az elmúlt hetekben már kétszer döntött rendkívüli kamatcsökkentésről, bejelentett először egy felső korláttal rendelkező, majd egy felső korlát nélküli eszközvásárlási programot, valamint folyamatosan pumpálta a friss tőkét az amerikai bankrendszerbe. A cél egyértelműen a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése, azonban a bejelentett programok már fölvetik a kérdést, hol lehet az élénkítések határa.

Már csak azért is, mert a jelenlegi helyzet lassan nem is hasonlítható a 2008-as válság utáni élénkítések mértékéhez. Összevetésképpen, a Fed teljes mérlege egyetlen hét alatt több mint 500 milliárd dollárral bővült, ami durván kétszer olyan gyors ütem, mint a valaha mért második leggyorsabb hét volt 2008 októberében. Szerdáig a Fed mérlegében szereplő teljes eszközállomány mérete 5300 milliárd dollár volt.

A megelőző héten a jegybank 355 milliárd dollár értékben vett állampapírokat és jelzálogfedezetű kötvényeket. Emellett több mint 200 milliárd dollárnyi likviditást szabadított föl más jegybankok számára úgynevezett devizacsere-ügyletekkel.

Utóbbinak azért van jelentősége, mert globálisan most rendkívül megnőtt a dollár iránti igény.

Példa nélküli eszközvásárlást kezdett az amerikai jegybank Forrás: AFP/Stan Honda

Mindeközben az amerikai bankok folyamatosan vesznek föl hitelt a Fedtől, ahogy a jegybank igyekszik enyhíteni a likviditási nyomást a pénzügyi rendszeren. Az elmúlt héten ez a hitelezési aktivitás 50,8 milliárd dollárra nőtt a megelőző héten mért 28,2 milliárd dollárról.

Ráadásul egy csütörtöki interjúban Jerome Powell, a Fed elnöke bejelentette,

a központi bank elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy „agresszív" hitelezést folytasson annak érdekében, hogy enyhítse a járvány negatív gazdasági következményeit.

Bár egyelőre kérdés, hogy mindennek milyen hatása lesz, az egyre világosabb, hogy az amerikai gazdaságnak komoly segítségre van szüksége. Ennek legfontosabb eszöze lehet a múlt héten elfogadott 2000 milliárd dolláros mentőcsomag is.