Újabb gazdaságvédelmi akcióterv indult a héten

ORBÁN Viktor;
Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A héten újabb gazdaságvédelmi akcióterv indult, és további ágazatok megsegítését jelentette be a kormány. Mindemellett a hitelesek is további könnyítésekhez jutnak, a kormány pedig bejelentette, hogy eddig már mintegy 250 milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre. Az Egyesült Államokban hatalmas pénzügyi mentőcsomagot fogadtak el, és a légitársaságok is segítséget kérnek, különben sokan csődbe mehetnek. Ez volt a hét a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Bejelentették a második gazdaságvédelmi csomagot

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök újabb fontos bejelentéseket tett: további elemekkel egészítették ki a korábban már meghirdetett gazdaságvédelmi intézkedéseket. Az újak között szerepel több mint 80 ezer katás kisvállalkozás meghatározott ideig tartó mentessége az átalányadó-fizetési kötelezettség alól és az adóvégrehajtások felfüggesztése is.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emellett meghosszabodott a jogosultság a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a veszélyhelyzet végéig. Ugyanakkor egy sor ágazat számára elengedik a járulékokat. Leállítják a végrehajtásokat, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni. A változások részleteit ebben a cikkében ismertette az Origo.

Újabb könnyítések a hiteleseknek

A Magyar Közlönyben kedden megjelent rendelet további könnyítéseket hozott a hiteleseknek. A szabályozás elsődleges célja az, hogy a kormány a hitelmoratóriummal élő ügyfeleket ne csak idén, hanem jövőre is segítse, amikor újraindul a fizetési kötelezettség.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztették. Egyebek között nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. A kormány emellett tovább bővíti a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti.

Komoly költségvetési tartalék biztosítja a kormány mozgásterét

Masszív költségvetési tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) évek óta felhívja a figyelmet a költségvetési tartalékolás fontosságára, és a koronavírus-járvány kapcsán kiderült: rendkívüli jelentősége van, hogy mekkora a költségvetés rugalmassága, és ennek eredményeként milyen a kormány költségvetési mozgástere.

Illusztráció Forrás: MTI/Juhász Gábor

Egy olyan időszakban, mint a mostani, az is nagyon fontos, hogy egy ország mennyire van eladósodva. A 2008-as válság utáni időszakban, például 2010-ben még 80 százalék fölött volt a GDP-arányos államadósságunk, amely 2020-ra 70 százalék alá csökken.

245 milliárdot költött a kormány eddig a koronavírus elleni védekezésre

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy a pénzügyi akciócsoportban már folyik a költségvetés áttervezése, mivel a járvány elleni védekezés gazdasági hatása a teljes költségvetést átírja. Szintén keresik a pénzügyi forrásokat arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni, és a későbbiekben olyan sebességgel haladjon, mint amilyen a korábbi hónapokra volt rá jellemző.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyminiszter közölte azt is, hogy 245 milliárd forintot költött eddig a kormány a koronavírus elleni védekezésre. Mint mondta, az eddig meghozott döntések alapján a gazdaságvédelmi intézkedések 90 milliárd forintot hagytak a gazdaságnál, míg a koronavírus elleni védekezési eszközök több mint 157 milliárd forintba kerültek.

Idén az infláció valamivel 3 százalék alá eshet

Balatoni Andrása, az MNB közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője a héten beszélt arról, hogy az idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat a hazai infláció.

Illusztráció Fotó: Hirling Bálint [origo]

Balatoni szerint az infláció már márciusban 4 százalék alá eshet, és éves szinten a maginfláció is elmarad majd attól, amit a korábbi előrejelzések valószínűsítettek. A mérséklődést többek között az olaj árának jelentős visszaesésével magyarázta, ami a nyers élelmiszerek árának emelkedését is ellensúlyozza.

A kormány által bevezetett járulékkedvezmények emelik a fizetéseket

Tizenegy fő tevékenységi körre bővítette ki a kormány a múlt héten először az idegenforgalom és a vendéglátás terén bevezetett járulékkedvezményeket, ezeknél csak a havi 7710 forintos egészségbiztosítási járulékot kell megtéríteni.

Illusztráció Fotó: Origo

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a bruttó 400 ezer forintos átlagkeresetű munkavállalónál havi 66 ezer forint maradhat pluszban, ha olyan munkáltatónál dolgozik, amely jogosult a koronavírus miatti járulékkedvezményekre. Ha a foglalkoztatók módosítanak is a munkaszerződéseken, a bér jó eséllyel akkor sem csökken. A rendelkezés alapvető célja, hogy a járványra tekintettel bekövetkező, csökkentett összegű bérfizetés, illetve a teljes munkaidő helyett részmunkaidőben történő foglalkoztatás okozta bércsökkenés hatását tompítsa.

15 ezer forintos érintéses bankkártyás limit jön

A kártyatársaságok országonként szabják meg azt a limitet, amely alatt PIN kód nélkül is lehet érintéssel fizetni bankkártyával. Ez a limit eddig Magyarországon 5000 forint volt, de a koronavírus járvány elleni intézkedések részeként 15 ezer forintra emelték. Az átállás azonban néhány hetet vesz igénybe a bankoknál.

Illusztráció Forrás: MTI/Földi Imre

Emiatt április 15-ig még előfordulhat, hogy az egyik vásárlás során tudunk vásárolni PIN kód megadása nélkül öt és tizenötezer forint között is, míg egy másik vásárláskor még nem. A legnagyobb terminálhálózattal rendelkező OTP Bank jelezte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a megadott határidőig a teljes hálózatát frissíteni tudja és ugyanezt mondták a Takarékbanknál is.

Folyamatosan működnek a hazai élelmiszerláncok webáruházai

Rendben működnek, a megrendeléshez képest 1-21 nap között szállítanak a nagy élelmiszerkereskedelmi láncok webshopjai az Origo körkérdése szerint. Mindegyik webáruház vezetett be valamilyen korlátozást, melyekkel érdemes már a megrendelés előtt tisztában lenni.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A héten összeszedtük részletesen is, hogy mely áruházláncoknál mire kell számítania a vásárlóknak. Ezzel kapcsolatban minden fontos információt megtudhatnak az ezen a linken található cikkünkből.

Csillapodott a gyógyszervásárlási roham a patikákban

Egész Európában, így Magyarországon is, több gyógyszer fogyott a patikákban az elmúlt néhány hétben. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a héten elmondta, már tesztelik a koronavírus elleni pirulákhoz szükséges hatóanyagokat.

Illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

Szentiványi Mátyás a koronavírusos betegek gyógyítására használt hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyag Magyarországról való kiszállítását tiltó döntésről azt mondta: az intézkedés azért született, hogy a gyógyszer kivitelét megakadályozzák az országból egészen addig, amíg a szükséges mennyiséget sikérül megvásárolni a magyar betegeknek.

Elfogadták a 2000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot

A szenátus után pénteken az amerikai képviselőház is elfogadta a több mint 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amely enyhíteni igyekszik az új típusú koronavírus miatti nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára. Az Egyesült Államokban most elfogadott segélycsomag az amerikai történelem eddigi legnagyobb, legátfogóbb gazdasági intézkedési csomagja.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/Mandel Ngan

Donald Trump péntek délután a Fehér Házban - az új típusú koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagjainak és a kormányzat más tagjainak, valamint a törvényhozás republikánus vezetőinek jelenlétében - aláírta, és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által megszavazott gazdasági csomagot. Az aláírási ceremónián mondott rövid beszédében az elnök hangsúlyozta, hogy a járvány után Amerika "erősebb lesz, mint valaha".

Áprilisban leállhat szinte a teljes légi közlekedés

A légitársaságok a járvány első számú, ráadásul igen nagy veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplői. Az amerikai kormányzat soron kívüli segélycsomagot fogadott el az ágazat megsegítésére, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség pedig folyamatosan növekvő összegként tartja számon a vállalatokat ért idei károkat.

Illusztráció Forrás: AFP/Andreas Arnold

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) úgy kalkulál, az utazási és turisztikai szektorban globálisan naponta egymillió munkahely szűnik meg a járvány miatt. Így, miközben áprilisban a jelek szerint a nullához közeli szintre eshet vissza a globális légiközlekedés volumene, arra kell készülni - mondja a szervezet elnök-vezérigazgaztója -, hogy összesen 50 millióan veszíthetik el megélhetésüket csak ebben a szektorban.

Kínában ébredezik az autópiac

A Volkswagen vezérigazgatója szerint a vállalat értékesítései szépen kúsznak felfelé Kínában: márciusban már a tavalyi eladások közel 60 százalékát sikerült elérni, míg februárban ez csupán 20 százalék volt.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou

A cégvezetés várakozásai szerint áprilisban már a tavalyi évhez képest csak 20 százalékos lesz az elmaradás, nyár elejére pedig valószínűleg már ugyanannyi járművet adhatnak el, mint egy éve. Németországban még nem esett vissza olyan ütemben az értékesítés, mint Kínában. Egyébként Európában is arra számítanak, hogy nyárig normalizálódnak a megrendelések.

Lélektani határ alá zuhant a benzin ára

A héten 300 forint alá csökkent a 95-ös benzin literenkénti átlagára, ezzel pedig fontos lélektani határt lépett át. A benzin literenkénti ára legutóbb pénteken mérséklődött 10 forinttal, így átlagosan 298 forintért lehet most literjét tankolni a hazai kutakon. A gázolaj ára nem változott, az átlagára 335 forint maradt.