Észak-Korea titokban kérhetett nemzetközi segítséget a járvány miatt

Phenjan, 2020. március 3.
A 2020. február 26-án készült és március 3-án közreadott képen köztisztasági dolgozók fertőtlenítenek egy villamost Phenjanban. A koronavírus-járvány miatt Észak-Korea is megerősítette határai védelmét, az országos közegészségügy
Phenjan, 2020. március 3. A 2020. február 26-án készült és március 3-án közreadott képen köztisztasági dolgozók fertőtlenítenek egy villamost Phenjanban. A koronavírus-járvány miatt Észak-Korea is megerősítette határai védelmét, az országos közegészségügyi hivatal kiterjedt fertőtlenítési és ellenőrzési intézkedéseket rendelt el. MTI/AP/Dzson Csol Dzsin
Vágólapra másolva!
A Financial Times most közzétett értesülései szerint Észak-Korea már jóval korábban titkos csatornákon nemzetközi segítségért folyamodott annak érdekében, hogy elegendő számú tesztet tudjon végezni a Covid-19 koronavírusra. A latorállam hivatalosan továbbra sem jelentett fertőzött beteget, pusztán a megfigyelési céllal alkalmazott karanténok tényét ismeri el.
Vágólapra másolva!

A január második felében Kínában kirobbant járvány után Észak-Korea az elsők között volt azon országok sorában, melyek teljes határzárat rendeltek el a fertőzés bejutásának megakadályozására. Phenjan továbbra is azt állítja, nincs fertőzött az országban, és 590 olyan személyen végezték el a tesztet koronavírusra még januárban, akik a határzárás előtt külföldről érkeztek az országba. Az eredmény mindenkinél negatív lett.

Külföldi szakértők ugyanakkor szkeptikusak mind a fertőzésmentességre vonatkozó kijelentéssel, mind azzal kapcsolatban, hogy az ország egyáltalán képes lenne önállóan, szakmailag hitelesen, elegendő számú tesztet végezni.

Észak-Koreával kapcsolatban ismert a dzsuce elve, mely a teljes önellátásra való berendezkedést jelenti. Elemzők szerint ugyanakkor igen valószínű, hogy a koronavírus kapcsán sem sikerül azt teljesítenie az országnak.

A 2020. február 26-án készült és március 3-án közreadott képen köztisztasági dolgozók fertőtlenítenek egy villamost Phenjanban Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Ezt alátámasztja a lap birtokába jutott dokumentum, valamint meg nem nevezett, az ügyre közelről rálátó forrásai is.

Ezek szerint ugyanis Észak-Korea már valamikor a járvány kitörése után nem sokkal, részben informális csatornákon, segítséget kért külföldtől abban, hogy elegendő számú teszt álljon rendelkezésre a koronavírusra, és hogy el tudják azokat végezni.

A hivatalos állami propaganda ugyanakkor erről semmiféle információt nem adott. Az állami csatornákon közöltek szerint az elmúlt két hónapban 10 ezer embert helyeztek karanténba megfigyelés céljából, külföldi szakértők pedig úgy vélik, az ottani szakemberek nagyon komolyan veszik a Covid-19 jelentette fenyegetést, különösen az ország törékeny egészségügyi infrastruktúrájára tekintettel. Az is kiderült az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea nemzetközi segélyszervezetektől is - például a Vöröskereszttől - kap segélyszállítmányokat, legálisan és engedéllyel, még ha azok eljutása az országba nem is volt zökkenőmentes.

Ugyanakkor egyes források szerint, a hivatalos kommunikáció ellenére, jelentékeny mértéket öltött az országba irányuló csempészet az egészségügyi védőfelszerelésekre, Phenjan tudtával és jóváhagyásával, Kínából. Ennek részleteiről itt írt az Origo:

Állami irányítással zajlik az arcmaszkok csempészése Észak-Koreába

Kínából csempészett arcmaszkokkal tölti fel készleteit Észak-Korea, ahol a jelek szerint, állami jóváhagyás mellett folyik a kétes forrásból származó áruk behozatala. Egyelőre az sem világos, a koronavírus terjedése miatt zajlik a nem is olyan fedett művelet, vagy csak a hideg ellen védő pamutmaszkokról van szó.

Nemzetközi nonprofit szervezetek jelezték: az Észak-Korea ellen érvényben lévő nemzetközi pénzügyi szankciók nehézkessé teszik a humanitárius célú források átadását is az ország számára, mert bár ezek mentesülnek az általános tilalmak alól, sok pénzügyi intézmény nem mutat hajlandóságot az utalások teljesítésére. Ez lassíthatja az ország felkészülését, illetve védekezését a járvány ellen, mely egyes külső becslések szerint, már több ezer megbetegedést is okozhatott, és akár százak halálához is vezethetett.