Ezt tette Kína gazdaságával a vírus, ám tavasszal már jöhet a kilábalás

olaj olajár olajfúrás
An investor uses a computer terminal to check stock prices at a securities company in Beijing on January 20, 2016. Asian markets resumed their downward spiral on January 20 with the previous day's China-fuelled rally effectively wiped out by ongoing worries about plunging oil prices and the state of the world economy. AFP PHOTO / WANG ZHAO / AFP / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Ugyan az első negyedéves adatok még nem ismertek, de 2020 január-február hónapjainak adatsorait összesítve is látható, hogy az év elején drámai mértékű volt az évtizedek óta felszállóágban lévő kínai gazdaság visszaesése a Covid-19 járvány miatt. A jó hír az, hogy a szépítés már március végén, az első negyedév elérése előtt megindult: Kínában egyre többen térnek vissza dolgozni, egyre több üzemben indul meg a termelőmunka.
Vágólapra másolva!

Bár Kínában a korlátozások ütemezett feloldásával egyre több helyen visszatér az élet a szokott kerékvágásba, az ország élete és termelése csak fokozatosan zökkenhet vissza a szokott kerékvágásba. A kilábalás nem lesz könnyű: az év első két hónapjában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet rettenetesen mély sebeket ejtett a gazdaság szinte valamennyi szegmensében. Az elszenvedett visszaesést most meg kell próbálni ledolgozni, amit nehezít az, hogy - miként az Origo megírta - most a járvány európai és amerikai terjedése veti vissza a gyáripari megrendeléseket.

A legrosszabb két hónap volt a kínai gazdaságban

Azt, hogy milyen mértékű teljesítménycsökkenés zajlott a gazdaság egyes szegmenseiben, a Visual Capitalist egyetlen látványos infografikára rendezte:

Forrás: Visual Capitalist

Jól látható, hogy jelentős, két számjegyű csökkenés zajlott le számos területen, az egy évvel korábbi azonos időszak teljesítményéhez képest. Az exporttól kezdve a szolgáltatásokig bezárólag, mindenütt nagy volt a visszaesés, miközben a munkanélküliség mértéke rég nem látott magasságba ugrott.

S bár Kína szeretné gyorsan felfuttatni a termelést, és a gazdaságot visszarakni fejlődési pályájára, erre a legtöbb elemző szerint korlátozott lehetőségei vannak Pekingnek.

Illusztráció Forrás: AFP/Wang Zhao

Kínának most ezzel a két fő nehézséggel kell megküzdenie gazdasága talpra állítása érdekében:

  • A belföldi kereslet a megtermelt javakra csak lassan áll majd vissza korábbi szintjére. Az emberek most a járvány miatti pszichológiai sérüléseikkel, a csődbe ment vállalatoknál a munkahelyek elvesztésével vannak elfoglalva inkább, mintsem a vásárlással. Egy pekingi pénzügyi cég készítette felmérés szerint a válaszadók csaknem 65 százaléka tervezi a járvány elmúlása után visszafogni kiadásait.
  • Döcög az export is, mégpedig a tengerentúli kereslet csökkenése miatt. Az európai országokban ugyanis csak most kezd igazán elhatalmasodni a járvány, így az itteni cégek sorra mondják vissza megrendeléseiket. Így hiába mennek vissza termelni a kínai munkavállalók, termékeikre egy ideig jóval kisebb kereslet lesz, mint korábban.

A január-februári adatok alapján valamennyi elemző arra számít, hogy az idei első negyedéves kínai makrogazdasági adatok különösen gyengék lesznek, és az az ország a GDP csökkenéséről számol majd be.

Ilyesmire egyébként 1976, a kínai kulturális forradalmat meghirdető kommunista vezető, Mao Ce-tung halála óta nem volt példa. Az év első két, gazdaságilag különösen sötét két hónapja után, a tavasz beköszöntével, minden nehézség ellenére is úgy tűnik, visszatér az élet Kínába.

Megindult a termelés a tavasz beköszöntével

Az optimistább elemzői várakozásokat támasztja alá az, hogy úgy tűnik, Kína nem sokat teketóriázott a gazdaság beindításával. Már a koronavírus-járvány eredeti epicentrumának számító Vuhan városában is megkezdték a korlátozások feloldását március végén, zömében elindult a tömegközlekedés, április elején pedig jöhet a következő, még nagyobb lépés a zárlatok enyhítésében. A társadalmi távolságtartás gyakorlatának kínai eredményeiről ebben a cikkében írt az Origo.

A kínai visszabillenéshez nyilvánvalóan idő kell, ahogy újra kell éleszteni majd az európai és észak-amerikai partnerségeket is ahhoz, hogy visszaálljon az egyensúlyi, de legalábbis normálisnak tekinthető állapot a gazdaságban. Az erre utaló első jelek ugyanakkor már most mutatkoznak: Kína felkészülten várhatja majd azt az időszakot, amikor az egész világot felforgató járvány leszálló ágba fordul Európában, illetve az amerikai és afrikai kontinensen:

A kínai gazdaság lassan felébred a tetszhalott állapotból

Ismét billegnek a rakpartok rakodódarui Ázsia nagyobb kikötőiben, mivel befutottak az első új szállítmányok a koronavírus miatt hetekre leállított, de a napokban ismét beindított kínai gyárakból. Ahogy Kína gazdasága lassan felébred a kijárási tilalom okozta tetszhalálból, láthatóan kezd visszatérni az élet az ázsiai gyárak, kikötők és logisztikai központok kiterjedt hálózatába is.

Például egy, a trendek szempontjából iránymutatónak számító szállítmányozó cég hajói ismét raktérkapacitásuk 70 százalékos kihasználtságával közlekednek az Ázsián belüli útvonalakon, ami megfelel a historikus átlagnak, és jócskán meghaladja a február elején mért 50 százalékos értéket.

A szárazföld belsejében is a kikötőkéhez hasonló élénk tevékenység tapasztalható.

Erre utal, hogy a kínai futárszolgálatok csomagelosztó központjai ismét 90 százalékot meghaladó kapacitással dolgoznak,

hogy felszámolják az utazási korlátozások és a karantén által előidézett februári munkaerőhiány alatt kialakult torlódást.

Az ellátási láncok számos iparágban szintén újra beindultak. A Fidelity International ágazati elemzői a vegyiparban dolgozó vállalatvezetőktől azt tudták meg, hogy a talpra állás a vártnál sokkal gyorsabban végbement, és a gyártás már csaknem normál tempóban zajlik. Éledezik a távközlési szektor is, és úgy tűnik, töretlen maradt a kínai eltökéltség az 5G-s hálózatok fejlesztésére is.

A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök látogatást tesz egy járműipari alkatrészeket gyártó üzemben a kelet-kínai Ningpo városban 2020. március 29-én Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Shen Hong

A járványnak köszönhetően a világ számos pontján megnőtt a távmunkához szükséges berendezések és adatközpontok iránt kereslet, ezek egy része Kínában készül. Bizakodásra adhat okot a Kína és USA közötti kereskedelmi feszültség csökkenése, melyen a felek már a járvány kitörése előtt közösen dolgoztak.