Hatalmas mennyiségű laptop fogy a magyar boltokban

Coronavirus - School lessons at home koronavírus korona vírus Németország  betegség fertőzés oktatás távoktatás iskola számítógép laptop otthoni otthon földrajz földgömb Németország elearning e-learning digitális tanrend
16 March 2020, Schleswig-Holstein, Wentotf Bei Hamburg: Julius, an eleven-year-old grammar school pupil, solves tasks in his children's room in Wentorf near Hamburg that his teachers have sent him via the school server for each day. Because of the corona virus, all schools and daycare centres in the Hanseatic city are closed. (To dpa "Bumpy start into the online age for schools in the corona crisis") Photo: Ulrich Perrey/dpa
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékben ugrott meg a tipikus számítástechnikai eszközök forgalma az elmúlt két hétben. A műszaki láncoknál és az internetes üzletekben többszörösére nőtt az irodai és a digitális eszközök eladása, amióta otthoni üzemmódra váltott a munkavállalók nagy része, illetve a diákok digitális oktatásban részesülnek – jelezték a Magyar Nemzetnek jelentős piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett igényt tapasztaltunk a notebookok, asztali számítógépek (PC-k), monitorok, nyomtatók, tabletek és webkamerák iránt – mondta el a lapnak a Media Markt a kormányzati átalakítások nyomán tapasztalt piaci hatásokról. A műszaki áruházlánc március 13-a óta, amióta bejelentették az iskolai oktatás digitalizálását, a notebookok területén például egy átlagos havi forgalom ötszörösét méri, ám nemcsak az otthoni munkavégzéshez, tanuláshoz köthető termékek iránt nőtt országosan a kereslet, hanem nagyobb az érdeklődés a fagyasztók, konyhai kisgépek iránt is.

A jelenség az otthon maradással, illetve az élelmiszerkészletek felhalmozásával áll összefüggésben. Érdekességképpen kiemelték:

újabban a gőzölős fertőtlenítőgépek iránt is fölfutott az érdeklődés, ami minden bizonnyal a vírus elleni védekezés miatt lehet keresett termék, ezekből a készülékekből egy átlagos hónap forgalmának többszörösét regisztrálta az áruházlánc márciusban.

Célunk, hogy a széles termékválasztékot megfelelő mennyiségben biztosítsuk az áruházakban és a webkereskedelemben. A legjobb szolgáltatás érdekében napi szinten vizsgáljuk a vevői igények változását, illetve állandó kapcsolatban állunk a beszállítókkal, a partnereinkkel – emelték ki.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ulrich Perrey

Az Extreme Digital webáruházban március első felében a különböző fertőtlenítő-, tisztítóeszközök fogytak a legjobban, az iskolák bezárásának bejelentése után viszont ugyancsak a notebookok és a táblagépek eladása nőtt a többszörösére. A Magyar Nemzettel közölték:

sokan vettek ebben az időszakban kenyérsütő gépet, gőztisztítót és otthoni sportszereket, így például futógépeket is.

Március 13-a óta mintegy kétszer annyi laptopot adunk el, mint a koronavírus előtti átlagos napokban, és az asztali gépekből is a duplájára nőtt a forgalom. A készletünk stabil, még a járványhelyzet súlyosabbá válása előtt sikerült berendelnünk jelentős mennyiségeket. Bár bizonyos egyedi modellek már elfogytak, a webáruházunkban jól látható, hogy többféle típust kínálunk jelenleg is raktárkészletről – jelezte az Extreme Digital.

Hozzátették, hogy a nagykereskedők visszajelzései szerint

egy hónap múlva viszont már akadozhat az utánpótlás, mivel a koronavírus miatt az ázsiai gyártósorok ideiglenesen leálltak, ami az összes laptop-gyártót érinti.

Az eddigiekből arra következtetünk, hogy a forgalomnövekedés egyelőre stabilan tartja magát. Ráadásul sokan még csak most eszmélnek rá arra, hogy a hatékony távmunkához valamilyen eszközt be kell szerezniük – jegyezték meg.