Döbbenetesen megváltozott az amerikai munkaerőpiac

New York City: American flag flies on George Washington Bridge on Martin Luther King Jr. Day
27. George Washington híd (USA) - Érték: 1 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Igen súlyos és különleges helyzet alakult ki az amerikai munkaerőpiacon a koronavírus-járvány hatásai miatt. Miközben az elmúlt héten már soha nem látott ütemben ugrott meg az új munkanélküliek száma, addig egyes iparágban több százezres munkaerőhiány van.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban most sok dolgozó visszatartott lélegzettel várja a jelenlegi válság végét. Számos szektor ugyanis szinte teljesen leállt a koronavírus-járvány hatására, ami már az első hetekben is éreztette a hatását.

Mégpedig olyannyira, hogy a március 25-én véget ért héten az újonnan munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma elérte a 3 millió 283 ezer fős szintet.

Ez a szám különösen elképesztő, ha azt nézzük, hogy az eddigi csúcsot az 1982. október 2-án véget ért hét tartotta 695 ezer fővel. Ráadásul ez a szám a megelőző héten még csupán 282 ezer volt. És bár az elemzők is számítottak egy hatalmas megugrásra, a mostani adat meg sem közelíti az 1 millió 650 ezres várakozást

Itt azonban csak a mérték lehet meglepő, azt már sejteni lehetett, hogy új rekord születik. Különösen, hogy

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szerdán közölte, az államban csak az elmúlt két hétben (március 13-a óta) 1 millióan veszítették el az állásukat a hivatalos adatok szerint.

Jó hír lehet azonban, hogy ez nem minden szektorra igaz. Mi több, a MarketWatch elemzése szerint egyes területeken egyenesen munkaerőhiány van a megnövekedett igények és forgalom miatt.

A Walmart például a múlt héten közölte, hogy a tervei szerint 150 000 új dolgozót alkalmazna, míg az Amazon 100 000 új dolgozót venne fel, ahogy az otthonmaradó amerikaiak egyre többet rendelnek házhoz. A kiskereskedelemben azonban más cégek is folyamatosan alkalmaznának új embereket. Az amerikai cégek körében a Lowe's, a 7-Eleven, az Albertson, a Kroger, valamint a Trader Joe's is tízezres nagyságrendben venne most fel új dolgozókat.

Soha nem látott csúcsra ugrott az újonnan munkanélküli segélyért jelentkezők száma az USA-ban Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Amellett, hogy a házhozszállítással foglalkozó cégek ugyancsak tudnának most alkalmazni friss munkaerőt, szintén a jelenlegi sajátos helyzet idézte elő, hogy a pizzériák is alig bírják a rendelési rohamot. A Papa John's International például azonnali kezdéssel 20 000 embert keres, de a Domino's is számos munkakörben venne fel új dolgozókat.

Eközben hirtelen amerikaiak tömegei kezdtek el váratlanul otthonról dolgozni, ez azonban komoly nyomás alá helyezi az internetszolgáltatókra is.

Az észak-kaliforniai székhelyű Sonic internet- és telekommunikációs szolgáltató például jelezte, havonta 15 új embert terveznek fölvenni, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett keresletet – a vállalat jelenleg 520 dolgozót foglalkoztat.

Végül az egészségügyben is komoly problémákat jelenthet, hogy egyes elemzők szerint az USA már szinte egy háborús helyzethez hasonló termelésre állt át.

A járvány miatt egy idő után nemcsak kórházi ágyakból és egészségügyi szakemberekből, de például lélegeztetőgépekből is hiány alakulhat ki.

Nem véletlen, hogy már olyan cégek, mint a General Motors vagy a Ford is közölte, vizsgálják, hogyan tudnának egyes kapacitásokat lélegeztetőgép-gyártása átállítani.