Folyamatosan működnek a hazai élelmiszerláncok webáruházai, érdemes jó előre rendelni

Food shopping online FIN Angebot Auswahl Bildschirm Branche COMPUTER E-COMMERCE Einkauf Einkaufswagen Freizeit Handel Handelsplatz INTERNET Internetshop webshop LEH Laptop Lebensmittel Lebensmitteleinzelhandel Lebensmittelhandel Lifestyle Monitor Not
Miniature shopping cart with food packaging and laptop as a symbol for online shopping.
Vágólapra másolva!
Rendben működnek, a megrendeléshez képest 1-21 nap között szállítanak a nagy élelmiszerkereskedelmi láncok webshopjai az Origo körkérdése szerint. Mindegyik webáruház vezetett be valamilyen korlátozást, melyekkel érdemes már a megrendelés előtt tisztában lenni.
Vágólapra másolva!

Az Auchan webshopja - nagyon korlátozottan - akár aznapra is vállal kiszállítást, de a cég

naponta háromszor bővíti új kiszállítási időpontokkal webáruházát,

mert ezek az idősávok nagyon hamar betelnek. Reggel 8 órakor ún. Express rendelési időpontok nyílnak aznapra, de korlátozottan, este 6 órakor a következő két napra, de már normál rendelés keretében, míg minden nap éjfélkor két hétre előre.

A cég folyamatosan dolgozik többlet erőforrás bevonásán, hogy még több vásárlót ki tudjon szolgálni. A fizetéshez használt bankkártya-terminálokat minden átadás után fertőtlenítik, de a vásárlókat is arra kérik, hogy

átvétel előtt és után alaposan mossanak kezet, a rendelések átvételét pedig saját tollal írják alá.

A nem élelmiszer jellegű termékekkel, azaz a műszaki - szórakoztató elektronikai, játék és kerti felszerelések kategóriába tartozó árukat csak az ingatlanok bejárati ajtajáig szállítják, az ingatlanokba a futárok nem mennek be. Nem csomagolják ki a termékeket, és nem viszik el a csomagolóanyagot sem.

Mérlegelik az átadást, ha az átvevőnél előre egyeztetéskor kiderül, hogy van valamilyen légúti megbetegedése, vagy a címzett külföldön tartózkodott az elmúlt 14 napban. A futárok megtagadhatják a kiszállítást, ha egészségügyi intézmény a szállítási cím, a címzett nem tud magyarul és angolul sem lehet egyeztetni vele, illetve amennyiben a futár bármiért úgy ítéli meg, hogy fokozott egészségügyi kockázat áll fenn. A kihelyezett hatósági jelzés alapján járványügyi megfigyelés alatt álló személy címére a futárok nem kézbesítenek árut.

Mindegyik hazai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc webáruháza zavartalanul üzemel, de néhol a szokásosnál többet kell várni a kiszállításra Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A Tesco online shopjában

már április 15-ig beteltek az időpontok, így a cég csak közel három hét múlva tudja kiszállítani a most megrendelt árut.

Új rendelések esetén kizárólag online fizetést fogadnak el, már március 13. óta. A március 30-án vagy azután leadott (illetve módosított) rendeléseknél mennyiségi korlátozást vezetnek be:

egy vásárlónak egyszerre maximum 80 kilogrammnyi árut enged rendelni a webshop,

ami nagyjából lefedi egy családi nagybevásárlás mértékét. Emellett március 14-től bizonyos kategóriákban korlátozták a megvásárolható termékek maximális számát, amiről az adott terméknél tájékoztat a webáruház.

A Tesco arra kéri vásárlóit, hogy a rendeléseket bevásárlószatyrokkal adják le, hogy a lehető legjobban elkerülhessék a személyes érintkezést. Önkéntes vagy hatósági karantén alatt álló vásárlók otthonába a futárok nem lépnek be, de ezt az információt kérik feltüntetni a megrendelés során. Mivel ilyenkor a futárnál nem lehet fizetni, ezért előre, az interneten kell kifizetni az áru ellenértékét a megrendeléskor.

A Spar nem adott tájékoztatást arról, hogy jelenleg milyen határidővel teljesítik a megrendeléseket, de közölte, hogy

március 30-tól, azaz jövő hétfőtől a Spar internetes webshopjában bővítik az igénybe vehető kiszállítási idősávokat, hétköznapokon 22 és 23 óra közötti kiszállítási lehetőséget is kínálva.

A webshopos vásárlásokra is vonatkoznak azonban az áruházi vásárlásoknál bevezetett mennyiségi korlátozások, azaz lédig termékeknél, termékenként legfeljebb 5 kilogramm, míg darabban értékesített termékek esetében legfeljebb 10 darab vásárolható meg egy-egy vásárláskor.

A Spar online webshopjában március 17-től leadott megrendelések kifizetése immár kizárólag előre, online lehetséges. A Spar is arra kéri vásárlóit, előre jelezzék a rendeléseik leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területre kérnének kiszállítást, ugyanis oda a futárok nem léphetnek be.

Nem csak webshopoktól rendelhetünk online

Az elmúlt időszakban itthon is megjelentek az úgynevezett vásárlói közösségek és egyre több cég próbál alternatívát kínálni a nagyobb láncok szolgáltatásaira. Ezek közé tartozik az Ínyenc Kredenc is, amelynek célja, hogy minél több magyar élelmiszer kerüljön az ügyfelekhez. A beszállítóik segítségével akár 2-3 nap alatt is kézbesíteni tudják a rendelést, ez pedig most kifejezetten gyorsnak számít, hiszen a legtöbb nagy áruházlánc leterhelt.

A vásárlói közösségek lényege, hogy a tagok véleményeikkel, javaslataikkal tudják változtatni, hogy a cég milyen termékeket kínál, miből rendel be, valamint az ügyfelek visszajelzést adhatnak a termékekről a termelőknek és a szervezőknek.
Szintén különbség a tipikus online étel-házhozszállítástól, hogy az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatásoknál nagy hangsúlyt fektetnek a vegyszermentességre és a kézműves termékekre, ezek pedig még nem, vagy csak ritkán szerepelnek a megszokott általános kínálatokban.

A CBA-hoz tartozó Príma a weboldalán közzétett tájékoztatása szerint

jelenleg 3-4 óra alatt telnek be a felkínált kiszállítási időablakok, melyeket minden nap délben nyitnak meg az új, egy héttel későbbi napra (tehát 8 nappal későbbre) vonatkozóan,

ezért javasolt 12-16 óra között vásárolni a Príma webshopjában, de ebből 12 és 14 óra között különösen erős a szerverterhelés.

A GRoby webshopján közzétett közlemény azt írja, hogy

14 napra előre lehet csak kiszállítást kérni.

Személyes átvételi módra 2020. március 17 óta már nincs mód és a Csomagfutár és Csomagpont átvételi módok sem érhetők el a webáruház vásárlói számára.

A cég azt javasolja vásárlóinak, hogy készpénz nélküli fizetési módot válasszanak, lehetőség szerint a biztonságos online bankkártyás fizetést. A futárral ne kerüljenek érintéses kontaktusba, és fogadják el, hogy a kiszállító munkatársak nem léphetnek be a vásárló otthonába vagy munkahelyére. Aki elkülönítés (karantén) alatt áll, az a megrendelés leadása előtt konzultáljon az ügyfélszolgálattal, mert a futárok nem léphetnek be veszélyeztetett területre.