Nem csillapodott a külföldi lakásvásárlók rohama

Magyar álomotthonok - Családi ház a Pilis szívében
Vágólapra másolva!
Egyre több ingatlant vásárolnak nem uniós országok állampolgárai Magyarországon, a kormányhivatalok által tavaly engedélyezett több mint 3700 ingatlanszerzés 45 százaléka kínaiakhoz köthető. Az oroszok még mindig szeretik Hévízt, de vásárolnak szép számban ingatlanokat az izraeliek, az ukránok, a törökök és az amerikaiak is.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség közzétette a külföldiek magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezési eljárásairól szóló 2019-es statisztikát.

Ezzel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy a külföldi jogi vagy természetes személyeknek a - mező- és erdőgazdasági hasznosítású földnek nem minősülő - ingatlanok szerzését a területileg illetékes kormányhivataloknál kell engedélyeztetniük. Az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc állampolgárainak nem kell kormányhivatali engedély az ingatlanszerzéshez, így a közzétett statisztikába ezen országokból származók adatai nem kerültek bele.

A friss adatok szerint 2019-ben 3753 ingatlant szereztek meg (mintegy 3500-at vásárlással, a többit ajándékozással, cserével és egyéb módon) engedéllyel a harmadik országok állampolgárai Magyarországon, ezen ingatlanok közül 395-nek az eladó tulajdonosa is külföldi volt

- derül ki a kormany.hu-n közzétett adatokból. Az ingatlantípusokat tekintve a megvásárolt ingatlanok túlnyomó többsége (3032) lakóház vagy lakás volt, míg 26 üdülő vagy hétvégi ház.

Illusztráció Fotó: Jaksa Bálint/geppetto.hu

A kormányhivatalok néhány esetben elutasították a tulajdonszerzésre vonatkozó kérelmeket, tavaly 39 elutasító határozatot adtak ki, ebből 22-nél önkormányzati érdeksérelemre hivatkozva.

A külföldiek Budapestet preferálják, a gazdát cserélt ingatlanok közül csaknem 2900 fővárosi volt, a megyék közt száz fölötti engedélyezési eljárást csak - növekedési sorrendben - Pest, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében folytattak le 2019-ben.

A következő hetekben teljesen befagy az ingatlanpiac

A koronavírus nemcsak globálisan volt hatással az ingatlanpiacra, hanem a magyar helyzetet is teljesen megváltoztatta. A legtöbb szakértő szerint a következő hetekben és hónapokban a lakásügyletek háttérbe szorulnak, és csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani.

A külföldiek évről évre több ingatlanra tesznek szert Magyarországon a statisztika szerint: 2017-ben 3194, míg 2018-ban 3529 ingatlanszerzést engedélyeztek a kormányhivatalok.

Az állampolgárságot tekintve nincs változás az elmúlt évekhez képest, messze a legtöbb ingatlant tavaly is a kínaiak vásárolták,

1695-öt, a legtöbbet a főváros VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerületeiben.

Izraelieknek 348 ingatlanszerzést engedélyeztek, ők főként Budapesten vásároltak, kiugró számban (145-öt) a VII. kerületben. Az oroszok országszerte szeretnek vásárolni, tavaly 311 ingatlanra tettek szert, a legtöbbet, 45-öt Hévízen (itt tavalyelőtt 48-at), de vásároltak például Budapest XIII. kerületében (23 ingatlan), Sopronban (15), Keszthelyen (9) és Zalakaroson (3) is.

Illusztráció Fotó: Jaksa Bálint/geppetto.hu

Ukrán állampolgárokhoz tavaly 132 ingatlan került, nagyrészt budapestiek, de Hévízen is vásároltak tízet, Debrecenben és Mosonmagyaróváron négyet-négyet, míg kettőt-kettőt Miskolcon, Kehidakustányban, Hajdúszoboszlón, Győrben és Dombóváron.

Törökök összesen 85 ingatlant szereztek meg, a VII., a IX. és a XIII. kerületben kerületenként 10-12 ingatlant, de vásároltak még például Sajószögeden, Cirákon, Cserszegtomajon, Ivánon, Tiszasülyön, Tárnokon, Miskolcon és Szegeden is. Szintén 85 ingatlan tulajdonjogát szerezték meg amerikaiak, főként Budapesten, a legtöbbet (9-et) az V. kerületben vették.

Egyiptomiak 54, szerbek 44, szírek 31, kanadaiak 20, kazahok 18, bosznia-hercegovinaiak 16, kuvaitiak 15, beloruszok 12 ingatlant szereztek meg, és a Seychelle-szigetekről is érkeztek vásárlók tavaly, ők három ingatlannal gazdagodtak - derül ki a statisztikából.