Most kell bevásárolni aranyból?

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs elemzői szerint itt az ideje aranyat vásárolni, mivel a hagyományosan biztonságos menedékként funkcionáló nemesfém egyre jobb vételnek tűnik a koronavírus miatt kialakuló tőzsdei felfordulás idején.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a biztonságos menedéknek számító arany ára csökkenést mutatott, ahogy a befektetők inkább amerikai dollárt vettek – írta a Goldman Sachs elemzője, Jeffrey Currie. A koronavírus-járvány miatti piaci pánik ugyanis megnövelte a világgazdaság és a befektetők dollárigényét, ez viszont azt is jelentette, hogy az amerikai deviza lett a legfontosabb menedékeszköz.

Hétfőn azonban az amerikai jegybank egy példa nélküli programot jelentett be, melynek része egy felső határ nélküli eszközvásárlási program.

Ahogy pedig a központi bank folyamatosan pumpálja a dollárlikviditást a rendszerbe, úgy a zöldhasú erősödése meg is torpant a főbb devizákkal szemben.

Ez pedig a Goldman elemzője szerint azt jelenti, hogy eljött az arany ideje, amely ráadásul relatíve kedvező áron is forog.

A most tapasztalt jelenség az arany és a dollár piacán egyébként nem példa nélküli. Hasonló volt a helyzet a 2008-as válság idején is. A nemesfém akkor nagyjából 20 százalékot gyengült, mivel nem tudta kellően betölteni a biztonságos menedék szerepét, ugyanis mindenki dollárba menekült.

Az arany unciánkénti árának idei alakulása Forrás: Investing.com

A fordulat akkor állt be, amikor a Fed bejelentette az eszközvásárlási programját. Ezt követően ugyanis az arany komoly emelkedésnek indult – hangsúlyozta Currie.

A szakember szerint most hasonló mintázatot láthatunk a piacon. Az arany ára az elmúlt héten elkezdett stabilizálódni, majd jelentősen emelkedni, miután a Fed egyre erősebben nyitotta ki a pénzcsapot. Currie szerint

elérkezhettünk ahhoz a ponthoz, amikor a likviditás-vezérelt kereskedés helyett a félelem-vezérelt kereskedés lesz a domináns,

ahogy a befektetők továbbra is aggódnak a koronavírus-járvány hatásai miatt.

A fentiek alapján a Goldman szakértői úgy számolnak, hogy a következő 12 hónapban az arany ára elérheti az unciánkénti 1800 dollárt is.

Közép-európai idő szerint szerdán az arany némi gyengülés mellett unciánként 1656 dollár körül forgott.