Az amerikai jegybank újabb lépése a járvány gazdasági hatásainak kivédésére

Federal Reserve System, FED, JErome Powell
Chair Board of Governors of the Federal Reserve System Jerome Powell testifies before the U.S. Congress Joint Economic Committee on Capitol Hill in Washington D.C., U.S., on Wednesday, November 13, 2019. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve, vagy röviden Fed) hétfőn újabb jelentős lépéseket tett, hogy kivédje az új koronavírus által okozott járvány káros gazdasági hatásait.
Vágólapra másolva!

A Fed nyíltpiaci bizottsága úgy döntött, kiszélesíti eszközvásárlási programját, illetve nem szab felső határt a kincstárjegyek és az ügynökségi jelzáloglevelek (AMBS) vásárlásának, hogy támogassa a piacok gördülékeny működését és a monetáris politika hatékony átvitelét a szélesebb pénzügyi feltételekbe és a gazdaságba.

A Fed washingtoni épülete. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A Fed elkezdi támogatni a háztartások, a vállalatok és munkaadók zavartalan hitelezését is olyan új programok révén, amelyek akár további 300 milliárd dollárt biztosíthatnak új hitelek kihelyezésére.

Emellett azt ígérte, hogy hamarosan új hitelprogramot indít a kis- és középvállalkozások támogatására, ennek részletein még dolgoznak.

A honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a Federal Reserve arra figyelmeztetett, hogy a járvány hatalmas nehézségeket okoz az Egyesült Államokban és az egész világban.

– hangoztatta a Fed, jelezve, hogy minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál a háztartások, a vállalatok és az amerikai gazdaság támogatására.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: Picture-Alliance/AFP/Stefani Reynolds

A nyíltpiaci bizottság március első felében váratlanul két alkalommal is csökkentette az alapkamatot.

Március 3-án 50 bázisponttal, 1-1,25 százalékra süllyesztette az irányadó dollárkamatot, majd március 15-én egy teljes százalékponttal zéró közeli szintre, a 0,00-0,25 százalékos sávba.

Ámbátor a piacok az első pillanatokban

kedvezően fogadták a Federal Reserve agresszív lazítási lépéseit

hétfőn – a new york-i határidős tőzsdeindexek több mint három százalékos pluszba ugrottak –, az optimizmus gyorsan elpárolgott a járvány gyors, egyre több amerikai államot megbénító terjedésének láttán. New Yorkban mérsékelten veszteséges nyitás után jelentős csökkenésre váltottak a tőzsdeindexek, visszarántva az európai mutatókat is az erős mínuszokba.