A világ legnagyobb sörgyártója fertőtlenítő-gyártáshoz adományoz alkoholt

2020.03.24. 21:32

Az Anheuser-Busch InBev, a világ legnagyobb sörgyártója, és a Diageo, a világ legnagyobb szeszipari vállalata bejelentette, hogy egymillió liter alkoholt adományoznak kézi tisztítószerek és fertőtlenítőszerek készítésére a koronavírus világjárvány leküzdésére.

A Diageo azt közölte, hogy 2 millió liter gabonaszeszt adományoz, mely 96 százalékos etil-alkoholt tartalmaz. Ezt főleg a vodka és a gin készítéséhez használják. A gyártók ebből több mint 8 millió 250 milliliteres fertőtlenítőszert tudnak készíteni, melyek hiánycikknek számít a koronavírus által sújtott országokban. A Johnnie Walker whisky és a Tanqueray gin készítője szerint a palackokat az egészségügyi ellátóknak, a kiszolgáltatott közösségeknek és a veszélyeztetett csoportoknak szállítják Ausztráliában, Brazíliában, Nagy-Britanniában, Kenyában, Indiában, Írországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban.

„Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy kielégítsük a kézi fertőtlenítőszerek egyre növekvő igényét szerte a világon" - nyilatkozta Ivan Menezes vezérigazgató.

Fertőtlenítőszer gyártására állnak át a sörgyártók a koronavírus járvány idejénForrás: Shutterstock

A Budweiser gyártója, az AB InBev külön bejelentette, hogy szerdától több európai ország kórházaiba mintegy ötvenezer liter fertőtlenítőszert szállít abból az alkoholból készítve, melyet az alkoholmentes söréből von ki. Az ötliteres tartályokból álló szállítmányok Belgiumba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Olaszországba és Hollandiába jutnak majd el a cég szándékai szerint. 26 ezer üveg kézi tisztítószert már eddig is gyártottak a gyógyszertárak és az egészségügyi szektorban dolgozók számára, valamint 1000 Beck palack fertőtlenítőszert a német vállalkozásoknak.

A szeszfőzdékből származó alkohollal készített kézi tisztítószerek gyártása azután indult be, hogy az amerikai szakhatóság a múlt héten egyes gyártók számára engedélyezte a fertőtlenítőszerek gyártását, amennyiben bizonyos protokollokat betartanak.

A Jameson whiskyt is készítő, Pernod Ricard volt az első nagy alkoholos italokat gyártó cég, amely bejelentette, hogy alkoholt adományoz 70 ezer liter fertőtlenítő gél gyártásához.

A koronavírus elleni küzdelembe csatlakoztak a fogyasztási cikkeket forgalmazó társaságok, köztük a Nivea, a Beiersdorf és a francia luxuscikkek gyártója, az LVMH. 

Forrás: Reuters.com