Egyre fegyelmezettebbek a vásárlók

Koronavírus, maszk, arcmaszk, járvány, betegség, bevásárlás, emberek az utcán, Újpest, Újpest központ, Budapest
Vágólapra másolva!
Alábbhagyott a felvásárlási láz, és további pozitív változás, hogy egyre kevesebb idős ember és gyermek jelenik meg az üzletekben. Csupán néhány termékből alakult ki tartósabb készlethiány, ezek közé tartozik az élesztő – főként az instant –, a kézfertőtlenítő és a tartós biotej. A vásárlók egyre fegyelmezettebbek, és mind többen viselnek maszkot.
Vágólapra másolva!

Amikor a kormány elrendelte a veszélyhelyzetet,

a vásárlók szinte azonnal megrohanták a boltokat, és nagy mennyiségben vásároltak tartós élelmiszert, leginkább konzerveket, lisztet, tésztát, étolajat, az otthoni kenyérsütéshez szükséges élesztőből pedig szinte azonnal készlethiány alakult ki

- jellemzi az elmúlt időszakban a kereskedelemben kialakult kaotikus viszonyokat a Magyar Nemzet cikke. Napokig ígérték, hogy érkezik majd az utánpótlás, de előbb mindenhol türelmet kértek, egy idő elteltével azonban már azt mondták, hogy egy darabig nem kapnak élesztőt. Ehhez hasonlóan az első napokban elfogytak a kézfertőtlenítők is.

Az egyik kistelepülési élelmiszerbolt munkatársa a lapnak arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet elrendelése utáni első napokban a tartós élelmiszerek mellett sokan vettek húsárut is, az egyik nap a teljes készletet felvásárolták. Ez azóta nem fordult elő, a húsellátás pedig folyamatos, nagy mennyiség áll a vásárlók rendelkezésére, széles a választék is. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a kézfertőtlenítő mellett a tartós biotej is hiánycikk.

Egyre több vásárló visel arcmaszkot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Úgy tapasztalja, hogy ezt nemcsak náluk, hanem sehol sem lehet kapni. Friss élesztő viszont hosszú idő után ma érkezett hozzájuk, de mindenki maximum két darabot vihet belőle. Kérdés, lesz-e utánpótlás.

- hangsúlyozta az eladó. Szomorú azonban, hogy még mindig akad olyan család, ahol a gyerek vásárol be a boltban. Az idősek eleinte nehezen viselték, ha rájuk szóltak, hogy ne álljanak egymás nyakára, de most már nincs gond. Akad azonban néhány nem helyi vásárló, aki még nevet rajtuk és gúnyolódik, de ebben is van pozitív változás. Egyre többen érkeznek maszkban és kesztyűben vásárolni az üzletbe.

– fogadta a Magyar Nemzet munkatársát az egyik egyszemélyes kisbolt eladója. Más termékekből többé-kevésbé van utánpótlás, de a húsárunál már most tapasztalni némi drágulást. A dolog azért is nehezebb, mert van olyan húsfeldolgozó, amelyik nem működik a járvány miatt, de olyan is, amelyik dolgozik, ám nincs, aki az árut kiszállítaná.

Egyre fegyelmezettebbek a hazai vásárlók Fotó: Koncz Márton - Origo

– számolt be az egyik eladó. Az asszony hozzátette, hogy alapvető élelmiszerekből viszont elegendő érkezik. Úgy tapasztalja, hogy a zöldáru valamelyest megdrágult, a húsnál ezt nem vették észre, azt viszont igen, hogy nem érkezik annyi, amennyit kérnek.

Az emberek itt is többnyire felelősségteljesen viselkednek, elfogadják, hogy csak maximum tíz fő lehet a boltban, és a felragasztott fehér vonalakra is tekintettel vannak. Egyre többen viselnek sálat vagy maszkot, még többen kesztyűt.