Ázsiai adósságválságot okozhat a járvány?

Xiongan New Area, Pekinghez közeli régió
(180213) -- RONGCHENG, Feb. 13, 2018 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Feb. 12, 2018 shows the construction site of Xiongan New Area citizen service center in Rongcheng County, north China's Hebei Province. Xiongan New Area is a new economic zone in Hebei Province and is about 100 kilometers southwest of Beijing. China announced plans for its establishment last April. During the upcoming Spring Festival holiday, more than 4,000 builders will remain at their post at the construction site of Xiongan citizen service center. (Xinhua/Shen Hong) (ry)
Vágólapra másolva!
Komoly adósságválság alakulhat ki Ázsiában, ahogy a koronavírus-járvány miatt a vállalatok hatalmas veszteségeket szenvednek el. A Moody's ráadásul kiemelte, a térség teljes adósságállománya megduplázódott a 2008-as válság óta.
Vágólapra másolva!

Ahogy a koronavírus-járvány súlyos gazdasági károkat okoz Ázsiában, most annak a veszélye is fennáll, hogy ennek nyomán adósságválság is kialakul a térségben – idézi az RT.com a Moody's elemzését.

A hitelminősítő ráadásul hangsúlyozta, a régiós vállalati adósságok mérete a kétszeresére, 32 000 milliárd dollárra nőtt, tavalyig, a 2008-as válság óta.

Jelenleg csupán nagyon kevés olyan iparág van, amely védve lenne a kockázatokkal szemben – mondta John Park, az FTI Consulting vezetője. A tanácsadó cég szakembere kiemelte, a járvány kapcsán szinte azonnal megugrott azon cégek száma, melyek azzal kapcsolatban kérnek tőlük tanácsot, hogyan tudják megakadályozni a fizetésképtelenségük kialakulását.

Csődhullám fenyegetheti az ázsiai vállalatokat Forrás: Imaginechina/Yi fang - Imaginechina/Yi Fang

Különösen aggasztó azonban a kínai ingatlanpiac állapota. A Dealogic adatai szerint ugyanis februárig az iparág összesen 647 milliárd dollárnyi kötvényadóssággal rendelkezett – ezek jüanban és devizában kibocsátott kötvények egyaránt. Az elérhető adatok szerint pedig az idei év első két hónapjában a szektor bevételei és az elkezdett fejlesztések több mint 20 százalékot zuhantak az egy évvel korábbi szinthez képest.

A PwC elemzői szerint az már világosan látszik, hogy súlyos gazdasági zavarok alakulnak ki.

Azonban ha nem sikerül kordában tartani a gyengülést, akkor akár súlyosabb csődhullám is bekövetkezhet a kínai ingatlanpiacon.

Az eddigiek alapján azonban az is látszik, hogy szintén komolyabb adósságnyomás nehezedik Thaiföld, Vietnám, valamint Ausztrália vállalataira.

Eddig nagyjából elemzői konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a járvány miatti leállások következtében számos eladósodott vállalat kerülhet bajba, és kormányzati segítségre van szükség annak érdekében, hogy ezek a cégek megmeneküljenek.