Szennyezett ásványvizet hívnak vissza, ne igya meg!

víz, ásványvíz
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján arról tájékoztat, hogy baktériumszennyezettség miatt visszahívnak egy ásványvizet.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkörében eljáró Járási Hivatala azonnali hatállyal megtiltotta a Hírös-Vitál Zrt. (6041 Kerekegyháza, 0182/184. hrsz.) által gyártott

minden szénsavmentes természetes ásványvíz forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljuttatott termékek visszahívását.

A termék adatai:

Termék neve: Hírös szénsavmentes természetes ásványvíz
Márka: HÍRÖS
Csomagolás: műanyag flakon
Palackozza: Hírös-Vitál Zrt. (6041 Kerekegyháza, 0182/184. hrsz)

Képünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

A természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendeletben foglaltak szerint a vízkivételi helynél és a forgalomba hozatal során a természetes ásványvíz nem tartalmazhat Pseudomonas aeruginosa baktériumot egyik vizsgált 250 ml-es mintában sem.

A cég által palackozott termékek több tételében Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenlétét állapította meg a Nébih laboratóriuma, ezért a területileg illetékes hatóság az összes forgalomba került terméktételre elrendelte a kivonást és a visszahívást.

A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktériumcsoport (nemzetség), fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak. A baktériumcsoport meglehetősen sokoldalú, élőhelyéhez széles körben alkalmazkodik, és még desztillált vízben is képes szaporodni. A Pseudomonas filmszerű bevonatot képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le, így előfordulhat, hogy nem minden palackban található meg.