A McDonald's azonnali hatállyal bezárja éttermeit Angliában

2020.03.23. 20:09

Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.

AZ ORIGO FONTOSABB CIKKEI A TÉMÁBAN EZEN A NAPON:

Bezárják az Egyesült Királyság összes McDonald's éttermét

Március 23-a, hétfő estéig, a McDonald's bezárja összes éttermét Nagy-Britanniában és Írországban. Erről azt követően értesítették a nyilvánosságot, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök még pénteken este közölte a kormányzati döntést, miszerint minden kocsmát, éttermet, kávézót be kell zárni a koronavírus terjedése miatt. A BBC szerint a gyorsétteremlánc 1270 egységének leállításáról van szó, ami 135 ezer munkavállalót érint. Többségüknek órabéres szerződése van. A Costa szintén a leállásról döntött, a nap végéig mind a 2000 egységükre kikerül a zárva-tábla, a dél-afrikai Nando's grillétterem-lánc pedig 400 éttermét csukja be átmenetileg a járvány idejére. Az Egyesült Királyságban több nagy franchise már a hétfőt sem várta meg, és a londoni döntés után, már hétvégén bezárta vendéglátóhelyeit.

Nagy-Britanniában március 23-án bezár az összes McDonald'sForrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A hó végéig leállítják Egyiptom összes repülőterét

Március 31-ig bezárólag leállítják az összes repülőteret és felfüggesztik a légi közlekedést Egyiptomban, hogy az ország eredményesen vehesse fel a harcot a Covid-19 vírus okozta járvánnyal. A március 22-i adatok szerint Egyiptomban közel 300 fertőzöttet azonosítottak, 8 halálos áldozatot követelt a járvány, és több mint 300 családot helyeztek karanténba egy faluban a Nílus deltavidékén. Szakértők szerint, a légi közlekedés leállítása drasztikus visszaesést okoz az ország idei gazdasági teljesítményében, melynek egyik legfőbb pillére a turizmus.

A repülőterek és a turizmus kényszerpihenője miatt mintegy 138 ezer állás kerül azonnal veszélybe, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint pedig a légi társaságok bevételkiesése 1 milliárd dollár körül lesz ennek köszönhetően. Az Africanews megjegyzi, hogy a légi közlekedés leállítása mellett, várhatóan további szigorítások jönnek Egyiptomban.

A német nagyvállalatok is a vírus elleni eszközök termelésére állnak át

A német ipar megmutatja, hogy válsághelyzetben is igencsak hasznát veszik a felgyülemlett tudásnak, írja hírösszefoglalójában a Növekedés.hu. A német kormány ugyanis arra kérte a kereslethiány miatt leálló autógyárakat, hogy szálljanak be az orvosi berendezések és alkatrészeik, például maszkok és lélegeztetőgépek gyártásába. A Volkswagen (VW), amely jónéhány európai gyárát kényszerült bezárni, közleményben jelezte, hogy mozgósítja felszabadult kapacitásait. A vállalatcsoport több mint 125 nagy teljesítményű ipari 3D nyomtató berendezéssel rendelkezik. A Reuters beszámolója szerint az autógyár lélegeztetőgépeket kezdene el gyártani hasonlóan szektortársaihoz, a Fordhoz, a General Motorshoz, a Ferrarihoz vagy a Nissanhoz, amelyek szintén kormányzati kérésre indították el segítségnyújtási akcióikat.

A wolfsburgi vállalat azt is közölte, hogy cseh leányvállalata, a Skoda is részt vesz a projektben. De a vegyipar is beszállt a járvány elleni küzdelembe: a Financial Times értesülései szerint a német vegyi üzemek hamarosan nagy kapacitásokat állítanak termelésbe, hogy fertőtlenítő szereket tudjanak szállítani a német kórházaknak. A tervek szerint a március 23-án kezdődő héten 700 tonna etanolt, 35 ezer liter hidrogén peroxidot, 12 ezer liter glicerint szállítanak a német kórházakat ellátó összesen 370 gyógyszerközpontba.

A Facebook 720 ezer maszkkal segíti a koronavírus elleni küzdelmet

Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója bejelentette, hogy közel 1 millió maszkot küldenek az egészségügyi dolgozóknak, hogy a járvány idején megfelelő védelemmel rendelkezzenek. Az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója szerint a közösségi oldal alapítója hozzátette, hogy további maszkok beszerzésén dolgoznak.

Leállt India ikonikus vasútja

A járvány miatt leállították az indiai Mumbai városának vasúti közlekedését. A hatalmas várost, India pénzügyi központját és annak agglomerációját az ország egyik legikonikusabb, a térséget behálózó kötöttpályás hálózata szolgálja ki normál időszakban. Most viszont, a járványveszély miatt, 10 napra felfüggesztették annak szolgáltatásait a nagyközönség számára, a vonalakon március 31-ig bezárólag a vasúttársaság csak a legalapvetőbb feladatokat látja el, írja a Quartz.