Így alakítja át a járvány a gazdasági hétköznapokat

távmunka
Man sitting on sofa working on laptop, boy sitting next to him pointing remote control
Vágólapra másolva!
Miközben a koronavírus-járvány a mélybe küldte a részvénypiacokat, és az elemzők azt próbálják megjósolni, meddig tarthat, és milyen mély lehet a most kialakuló gazdasági válság, a gazdaság hétköznapi szintjén is komoly átalakulások mennek végbe. A rendkívüli helyzet ugyanis rendkívüli megoldásokat igényel a vállalatok és a dolgozók részéről is, aminek hosszú távú következményei is lehetnek a mindennapokban.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatt a világon szinte egyik napról a másikra több százmillió embernek kellett otthon maradnia, ami alapvető hatással van a mindennapokra. Ehhez pedig a vállalatok is igyekeznek alkalmazkodni. Ez az alkalmazkodás azonban nem biztos, hogy csak ideiglenes hatásokkal jár. Az Asia Times elemzése szerint számos iparágban hosszú távú átalakulások vehették most kezdetüket.

Hirtelen ugyanis az emberek elkezdték fölfedezni, hogy a technológia által nyújtott lehetőségek sokkal szélesebb körű hatásokat gyakorolhatnak a hétköznapjaikban, beleértve a munkavégzésüket is.

Mindez pedig akár komoly iparági átalakulásokkal is járhat.

Kereskedelem

A tömeges otthonmaradás egyik legnagyobb nyertesei az online kiskereskedelmi cégek lehetnek, illetve azok az üzletek, amelyek elég hatékonyan képesek működni az online térben. Az emberek ugyanis most sem állnak le teljesen a vásárlással, de a fizikai üzletek látogatása értelemszerűen háttérbe szorul – vagy esetenként egyáltalán nem is lehetséges.

Jelentős növekesést tapasztal az online kiskereskedelem Forrás: Getty Images/iStockphoto/Spiderstock/Spiderstock

Nem véletlen, hogy bár

az olyan online kiskereskedelmi óriások, mint az Amazon részvényei is hatalmas pofonokat kaptak a múlt héten, a cég talpra tudott állni a tőzsdén.

Az Amazon például a saját bevallása szerint is komoly növekedést tapasztal a megrendelésekben, mi több, a vállalat már bejelentette, hogy 100 000 főt szeretne pluszban alkalmazni, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket.

A másik végletet azonban a kis, független boltok jelentik. Egy Nagy-Britanniában végzett iparági felmérés szerint ezek a vállalatok vannak jelenleg a legnehezebb helyzetben a kieséseik miatt, és nagy kérdés, hányan élik majd túl a következő heteket.

Mozi a nappaliban

Ha az emberek sok időt töltenek otthon, akkor értelemszerűen megnő a kereslet az online műsorszolgáltatók tartalmai iránt.

Olyannyira, hogy a Netflix és a YouTube már be is jelentette, hogy csökkenti a műsorok képminőségét Európában, hogy visszafogja az internetre nehezedő nyomást.

Csak a múlt hét végén a globális streaming aktivitás 20 százalékkal ugrott meg.

Hasít a Netflix, szenvednek a mozik Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Ezzel szemben viszont a hagyományos mozihálózatok most igencsak megszenvedik a járvány hatásait – eddig példa nélküli eséseket könyvelhettek el a cégek. Az Egyesült Államokban a Cinemark és az AMC Entertainment részvényei pedig pénteken nagyjából 60 százalékos mínuszban voltak a januárban-februárban elért csúcsaikhoz képest.

Repülési szokások

Az már a járvány kitörésekor világos volt, hogy a legnagyobb gazdasági vesztesek között ott lesz a turizmus és a légiközlekedés. A karantén-szabályok és a határzárak igen súlyosan érintették a légiközlekedést, és az elemzők most már csak azt találgatják, hány vállalat fog bedőlni.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) csütörtökön azt közölte, összesen 200 milliárd dollárra lesz szükség ahhoz, hogy sikerüljön megmenteni a szektort.

Az amerikai légitársaságok eközben több mint 50 milliárd dollárt kértek a kormánytól az elmúlt napokban, hogy ellensúlyozni lehessen az üzleti károkat.

Megnőtt a kereslet a magángépek iránt Forrás:Shutterstock

Ezzel párhuzamosan viszont a magángépeket üzemeltető cégek jelentősen megugró kereslettel találkoznak. A vagyonos fogyasztók ugyanis most különösen nagy igénnyel lépnek föl. Egyes amerikai magángép-üzemeltetők ma már ott tartanak, hogy alig bírják kiszolgálni a keresletet.

Otthoni edzések

Miközben számos edzőterem bezárt a járvány következtében,

egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az online edzéseket kínáló szolgáltatások, illetve az otthon használható felszerelések.

Az USA-ban például az ilyen eszközöket gyártó Peloton részvényei jelentős emelkedéseket produkáltak az elmúlt időszakban, mivel a befektetők felismerték, hogy igencsak megugrott a kereslet például a szobakerékpárok vagy az online edzésközvetítések iránt.

Hódít a távmunka

Ahogy egyre többen dolgoznak otthon a járvány miatt,

fokozatosan nő a kereslet a távmunkát kisegítő technológiákra

– elsősorban azért, hogy fenn lehessen tartani a megfelelő online kapcsolatot a munkatársak között.

Egyik napról a másikra világméretű kényszer lett az otthoni munkavégzés Forrás: Shutterstock

Ez olyan vállalatok számára különösen izgalmas lehetőség, amelyek eddig is a távmunkához kapcsolódó technológiákon dolgoztak. A Zoom nevű telekonferencia applikáció részvénye például komolyan emelkedett az elmúlt időszakban.

Emellett viszont a világ számos országában sorra mondanak le vagy halasztanak el nyilvános rendezvényeket. Utóbbi szempontból az év legnagyobb kérdése most az, mi lesz a sorsa a hivatalosan júliusra időzített nyári olimpiai játékoknak.