A koronavírus Alaszka gazdaságát is tönkreteszi

2020.03.23. 13:54

Bár Alaszka államban az emberek egészségét eddig alapvetően megkímélte az új koronavírus, a gazdaság hatalmas károkat szenved el a járvány miatt.

Alaszka jelentős részben az olajiparra, az idegenforgalomra és a halászatra támaszkodik, amelyek most mind válságba kerültek a világjárvány miatt.

Minden oldalról kapjuk a pofonokat: zuhan a tőzsde, esnek az olajárak, a turizmusban és a halászatban pedig üresjárat van - mondta Natasha von Imhof alaszkai szenátor a múlt hét végén. Alaszka tökéletes viharba került, ez egy szörnyu hármas befutó, egy mesterhármas egyenesen a pokolból- érzékeltette a kialakult helyzetet a politikus.

Alaszka területén eddig csak egy tucat koronavírus-fertőzést észleltek a hatóságok, miközben az Egyesült Államokban legalább 24 ezerre teszik az ismert esetek számát. Viszont az olajárak mostani csökkenése rögtön 500-700 millió dollár kiesést jelent az államkincstárnak Mouhcine Guettabi közgazdász becslései szerint.

Az alaszkai AnchorageForrás: AFP/2019 Getty Images/Lance King

Az alaszkai kormányalap értéke mintegy tizedére csökkent kevesebb mint két hét alatt. A nagy olajvállalatok már be is jelentették, hogy mérséklik alaszkai beruházásaikat, és csökkentik ottani személyi állományukat. A ConocoPhillips, Alaszka legnagyobb olajkitermelője közölte: a North Slope megyei napi kitermelést 2 ezer hordóval csökkentik, és két hétre felfüggesztik alaszkai légi járataikat.

A sokak jövedelmét biztosító idegenforgalmi szezon is várhatóan teljes kudarc lesz idén. A hajókirándulásokat szervező vállalatok már le is mondták a tervezett vitorlásutakat.

A halászat azért került lehetetlen helyzetbe, mert a feldolgozáshoz nincs elég munkás, akiknek többsége hagyományosan külföldről szokott jönni.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok miatt elképzelhető, hogy az alaszkai kormányalap - a költségvetési egyensúly felborítása nélkül - nem tudja majd ősszel kifizetni az esedékes osztalékokat. Mike Dunleavy, Alaszka kormányzója múlt pénteken azt javasolta, hogy áprilisban a kormányalap eszközöljön rendkívüli - 1306 dolláros - kifizetést minden alaszkai lakos részére. Több törvényhozó szerint azonban ez felelőtlen elképzelés.