Koronavírus: 500 milliárd eurós veszteség várható Németországban

Coronavirus - Volkswagen in Wolfsburg ECONOMY MEDICINE AND HEALTH diseases CAR Epidemics Covid-19 Coronavirus ENTRANCE GATE Lessing Street Car factory POLO TORAH
19 March 2020, Lower Saxony, Wolfsburg: Only a few cars are parked in an employee car park at the Volkswagen AG plant. The growing risk of infection and the drastic economic consequences of the corona crisis will force Volkswagen to close its plants in Germany from Thursday evening (March 19, 2020). Photo: Hauke-Christian Dittrich/dpa
Vágólapra másolva!
A koronavírus-válság nagyjából ötszáz milliárd euró veszteséget okozhat a gazdaságnak és több mint egymillió munkahely elvesztésével járhat a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elemzése alapján.
Vágólapra másolva!

A veszteség jóval nagyobb lehet, mint amivel Németország

- jelentette ki Clement Fuest, az ifo elnöke.

A különböző forgatókönyvek szerint a gazdasági visszaesés

mértéke 7,2 százaléktól 20,6 százalékig terjedhet.

Ez 255 milliárd eurótól 729 milliárd euróig terjedő veszteségnek felel meg - fogalmazott.

Az ifo prognózisa szerint a termelés két hónapig tartó részleges leállítása 255-495 milliárd euró veszteséget okoz a német gazdaságnak,

a három hónapig tartó részleges leállás pedig 354-729 milliárd eurós veszteséget.

Csak néhány alkalmazott van a Volkswagen gyár parkolójában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke-Christian Dittrich

Az ifo elnöke szerint a munkaerőpiacon is mély sebet ejt majd a visszaesés, messze túlszárnyalja majd a pénzügyi válság csúcspontján elszenvedett mértéket. A társadalombiztosítási járulékot fizető munkahelyekből

akár 1,8 milliót is maga alá temethet a válság, és több mint hatmillió alkalmazottat kényszeríthet részmunkaidős állásba.

A termeléskiesés, az állásvesztés és a részmunkaidős foglalkoztatás az állami adóbevételeket is megkurtítja majd. Az ifo intézet Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V. elemzése szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy a vírus terjedését korlátozó intézkedések hatékonyságának csorbítása nélkül a lehető legrövidebb időre lehessen csökkenteni az üzemleállásokat, illetve ki kell dolgozni a gazdaság újraindításának stratégiáját is.

Nem lehet elkerülni a nagyfokú recessziót Németországban

Kifejezetten nagyfokú recesszióra számít havi rendszeres gazdasági jelentésében a német szövetségi jegybank, a Bundesbank a koronavírus járvány miatt.

- szögezi le a Bundesbank honlapján hétfőn publikált dokumentum, hozzátéve, hogy a gazdaság talpraállítására csak a járvány hatékony megfékezését követően kerülhet sor.

A német gazdaság még növekedési pályán állt az év elején. A tavaly még gyengélkedő ipari termelés az év végére és az idei év elejére már erőre kapott, a megrendelésállomány növekedett, az ifo gazdságkutató intézet üzleti hangulatindexe egészen februárig javult. A kiskereskedelmi forgalom is növekedett és az enyhe télnek köszönhetően az építőipar is jelentős termelésnövekedést ért el - szögezi le a jelentés.

Megállapítja ugyanakkor, hogy

A teljesítménycsökkenés elsősorban a belföldi fogyasztásra orientált szolgáltató tevékenységeket érinti majd legérzékenyebben, pont azokat az ágazatokat, amelyek a konjunktúra legerősebb motorjaiként szolgáltak.

Ilyen sérülékeny ágazatok egyebek között a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a vásár- és kiállításrendezés és a légiforgalom.

A korlátozások emellett a vírusjárvány által erősen érintett országok keresletének közvetlenül kitett exportorientált termelőipar teljesítményét is nagymértékben visszavetik majd.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

A Bundesbank megítélése szerint a németországi társadalombiztosítási rendszer, az euróövezetben életbe léptetett gazdaságösztönző monetáris intézkedések és a német kormány költségvetési támogatásai együttesen a lakosság elkölthető jövedelmének a biztosításával és a vállalatok fizetőképességének a fenntartásával képesek lesznek bizonyos fokig kivédeni a krízis negatív következményeit.

Legfőképpen azonban bizalmat ébresztenek a krízisnek az egyénre, a társadalomra és a gazdaság egészére nézve hátrányos hatásainak a leküzdhetőségével szemben.

- szögezi le a Bundesbank havi rendszeres gazdasági elemzése.

Berlin ellenáll a német vállalatok megkaparintását célzó akcióknak

A német szövetségi kormány nem engedi, hogy külföldi fedezeti alapok (hedge fund) a koronavírus-járvány miatti nehézségeket kihasználva megkaparintsanak hazai vállalatokat - jelentette ki hétfőn Berlinben Peter Altmaier gazdasági miniszter.

A politikus a 2020-as pótköltségvetésről és a kormány stabilizációs intézkedéseiről Olaf Scholz pénzügyminiszterrel közösen tartott tájékoztatóján németről angolra váltva hangsúlyozta: mindazoknak, akik hedge fundoknál és egyéb intézményeknél már előre örülnek a járvány révén kínálkozó lehetőségeknek,


Kérdésre válaszolva hozzátette:

nem árulják el előre, hogy milyen módszerekkel veszik elejét a nemkívánatos tulajdonszerzési kísérleteknek.

Peter Altmaier arról is szólt, hogy az idén csökken a hazai össztermék (GDP) Németországban. Ennek várható mértékét később lehet pontosabban megjósolni, de már most is látszik, hogy legalább akkora lesz a visszaesés,

mint 2009-ben, amikor 5,7 százalékkal csökkent az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye.

A kormány hétfői ülésén elfogadott pótköltségvetési tervezet szerint az idén minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiány keletkezik a német szövetségi államháztartásban.