Nagyon jó volt a koronavírus miatti első gazdaságvédelmi intézkedések fogadtatása is

ORBÁN Viktor;
Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzet miatt senkinek sem kell visszafizetni a hitelét év végéig, sem a tőkét, sem a kamatokat - ez vonatkozik a magánszemélyekre és a cégekre is. A további négy pontból álló, első gazdaságvédelmi intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be. A bejelentést mind Magyarországon, mint külföldön nagyon pozitívan értékelték.
Vágólapra másolva!

Külföldi lapok a legmerészebb akciótervként minősítik és dicsérik a kormányfő által szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, az érintett szektorok szintén pozitívan fogadták a bejelentett intézkedéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett intézkedései

  • A magánszemélyek és a vállalkozások által március 18-ig felvett hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik az év végéig.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.
  • A március 19-től felvett új fogyasztási hitelek teljes THM-jét a jegybanki alapkamat plusz öt százalékában maximálják.
  • A munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén – vagyis a legsúlyosabban érintett szektorokban. Továbbá nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban.
  • Valamint döntöttek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, azzal a céllal, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.
Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az intézkedések értelmében

a magánszemélyek és vállalkozások által szerdáig felvett hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik

az év végéig, valamint a rövid lejáratú vállalkozói hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A csütörtöktől felvett hitelek THM-jét pedig a jegybanki alapkamat plusz öt százalékában maximalizálják.

A hiteltörlesztések felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik, ráadásul a babavárókölcsön tízéves futamideje nem hosszabbodik meg, ezt az időszakot elengedik a kismamáknak.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormányhivatalok az elektronikus ügyintézést javasolják, mivel a leggyakoribb ügykörök online is intézhetők, továbbá a hatósági ügyekben elektronikusan is benyújthatók kérelmek. Ráadásul március 12-őt követően lejáró valamennyi hivatalos okmány a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényben marad.

Ennek értelmében ezek – mint például a személyi igazolvány, a jogosítvány, vagy a járművek forgalmi engedélye – megújítására nincs szükség.

A szakszervezetek szerint előremutató, hogy a kormány nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel kezeli a krízist.

A járulékkönnyítést a vállalkozói, munkaadói szervezetek is üdvözölték.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány segítséget nyújt a leginkább sújtott szektoroknak, mint a turizmus, a vendéglátás, a személyszállítás, valamint a sport. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét ideiglenesen teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékfizetését jelentősen csökkentik, valamint az egészségügyi hozzájárulási díjat a törvényi minimumra redukálják.

Ráadásul nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani.

Június végéig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni. Erre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy reagált: minden érintett fellélegezhet, ugyanis nagy lépés történt a munkahelyek megmentéséért.

A kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) szerint adózó taxisok átalány szerinti adózását szintén felfüggesztik június 30-ig.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke közölte: sok visszajelzést kaptak, miszerint a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózó taxisok örömmel fogadták a kormány gyors intézkedését az adók könnyítéséről és a moratórium bevezetéséről.

Illusztráció Forrás: OST

A gazdaságvédelmi intézkedések keretében engedélyezték a munkaügyi szabályoktól való eltérést, munkaviszony módosítása így a munkaadó és a munkavállaló szabad megállapodásának tárgya. Ezzel az intézkedéssel a Miniszterelnökség a munkahelyek megtartását ösztönzi.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az élőmunkára rakódó átmeneti tehercsökkentést emelte ki, és

üdvözlendőnek ítélte meg, hogy a kormány a krízishelyzetben vállalkozásokat könnyítő tervet jelentett be.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szintén üdvözölte a kormány intézkedéseit.

– olvasható a Magyar Teátrumi Társaság közleményében.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ugyanakkor kiemelték, hogy a kormány döntései lényegesen elviselhetőbb helyzethez juttatják a kulturális intézményeket és a területen dolgozóknak, azok családjainak, a szabadúszó művészeknek, a háttérmunkában tevékenykedőknek "nagy és példaértékű segítséget jelentenek".

A kormány a lakosság zavartalan ellátásának érdekében a házhozszállítás szabályain is enyhített.

A vészhelyzetre való tekintettel a házhoz szállítások és a további üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatók, amennyiben erről vendéglátóegységgel vagy üzlettel szerződést kötöttek. Ráadásul házhoz szállítást már bejelentés és engedély nélkül a vendéglátó egység, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathat, annak érdekében, hogy a vészhelyzet idején a lakosság ellátása biztosított legyen.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatja a kormányfő gazdaságvédelmi tervét, mivel a bankok számára fontos, hogy a gazdaságban megjelenő likviditási problémákat áthidaljak, így az ügyfelek megőrizhetik likviditási képességüket.

Az OTP Bank támogatja az eddig bejelentett intézkedéseket, a pénzintézet elmondta, hogy a bank stabil, hatékony és jövedelmező helyzetben van, így a szükséges mértékben hozzájárul a gazdaság és az ügyfelek védelméhez. Az MKB Bank szintén elkötelezettségét fejezte ki a kormány gazdaságvédelmi tervével kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök ma újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be.