Ennyit bukhatnak a világ cégei a járvány miatt

dollár yuan pénz usa kína
HUAIBEI, CHINA - JULY 26: (CHINA OUT) An employee counts money at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on July 26, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the China Foreign Exchange Trading System, The Chinese currency, Renminbi (RMB), Tuesday rose 33 basis points from previous trading day to a record high of 6.4470 against the U.S. dollar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csak az amerikai vállalatok összesen 4000 milliárd dollárt veszíthetnek a koronavírus-járvány következtében. Globálisan pedig a teljes veszteség mértéke elérheti a 12 000 milliárd dollárt is – mondja Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának vezetője.
Vágólapra másolva!

Óriási vállalati veszteségeket eredményez a koronavírus-járvány. Ennek pontos mértéke egyelőre nehezen megjósolható, de már érkeznek az erre vonatkozó jóslatok. A világ legnagyobb hedge fundjának számító Bridgewater Associates vezetője, Ray Dalio a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy

csak az amerikai vállalatok 4000 milliárd dollárt veszíthetnek, és sokan csődbe fognak menni.

Dalio kiemelte, „ami most történik, olyan a mi életünkben még soha nem volt." Hozzátette, ez most már egyértelműen egy válság, és sok magánszemély is hatalmas veszteségeket fog elkönyvelni. A megoldási lehetőségek kapcsán Dalio hangsúlyozta, arra van szükség hogy kormányok pénzt (sok pénzt) költsenek a helyzet megoldására. Összevetésképpen, az amerikai GDP a tavalyi év végén meghaladta a 21 000 milliárd dollárt.

A Bridgewater alapítója ezzel együtt úgy számolt, a globális vállalati veszteségek mértéke elérheti a 12 000 milliárd dollárt.

Dalio szerint az amerikai költségvetési élénkítés mértéke minimum 1500-2000 milliárd dollár között kellene hogy legyen, attól függően, hogy a kormány pontosan milyen formában nyújt támogatást. A Fehér Ház jelenleg egy 850-1000 milliárd dollár közötti csomagot javasol annak érdekében, hogy segítse a gazdaságot.

Óriási veszteségekre számíthatnak a világ cégei Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Ezzel együtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az elmúlt időszakban nagyjából 1000 milliárd dollárnyi pénzpumpát jelentett be. Ez részben eszközvásárlást jelent, illetve a Fed az irányadó kamatszintet is nullára csökkentette. A globális jegybankok egyébként folyamatosan igyekeznek lazítani a politikájukon, és különböző támogatásokkal próbálják ellensúlyozni a járvány negatív gazdasági hatásait.

Mindazonáltal Dalio kiemelte,

a központi bankok most nehéz helyzetben vannak, mert elég kevés lehetőségük maradt, hogy érdemi és radikális lazító intézkedéseket hozzanak

– a kamatok ugyanis számos helyen már egyébként is a mélyben voltak.

Dalio azonban ezzel egy időben jelezte, a cége eddig igencsak elszámolta a járvány hatásait. Míg a 2008-as válság idején Dalio azzal szerzett hírnevet, hogy sokat keresett az összeomlással, most az általa vezetett alap idén eddig 20 százalék körül bukott.