MFB: A vállalati és a lakossági ügyfelekre is érvényes a moratórium

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a hazai vállalkozások érdekében a hitelezési tevékenységének teljes spektrumára kiterjeszti a hiteltörlesztési moratóriumot - írja közleményében a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

Együttműködésben a társintézményekkel, az MFB a világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében támogatja és széles körben alkalmazza a kormány azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) rendeletében foglaltakat - írja a bank.

Az MFB a hitelezett vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára teljes körűen biztosítja a rendeletben megfogalmazott törlesztési moratóriumot.

Képünk illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ennek megfelelően

  • sem a saját forrásból nyújtott vállalkozási hitelek,
  • sem az uniós pénzügyi eszközökből finanszírozott hitelprogramok esetében nem kell kamat-, illetve tőketőrlesztést fizetniük az ügyfeleknek - a kormányrendeletben meghatározott időszakban.

A moratórium a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram ügyfeleire is érvényes.

A Magyar Fejlesztési Bank az ügyfelek terheinek átmeneti könnyítése mellett felelősen gondolkozik az egyes hitelprogramokat közvetítő pénzügyi vállalkozások fenntartható működésével kapcsolatban is.

Ennek megfelelően a moratórium hatályát kiterjeszti a bankkal szerződésben álló pénzügyi vállalkozásokra is.

Az MFB szorosan együttműködik a kormány által felállított, a Gazdaság Újraindításáért Felelős Munkacsoporttal, melynek munkáját kidolgozott javaslatokkal is támogatja. Fejlesztési intézményként mindent elkövet, hogy csökkentse a kialakult helyzet káros hatását a magyar gazdaságra és készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a járványt követő gazdaságfejlesztési feladatokban.