Könnyítette a kormány a házhozszállítás szabályait

Deliveroo
Bike delivery people from the Deliveroo food delivery service demonstrate on August 11, 2017 at Place de la Republique in Paris, France to demand an increase in pay for additional travel. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A vészhelyzetre való tekintettel a házhozszállítások és a további üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatók, amennyiben erről vendéglátóegységgel vagy üzlettel szerződést kötöttek – írja a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet, ami tartalmazza azt az engedményt, hogy a veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység – vagyis házhozszállítás – bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható, a vendéglátó üzlettel, valamint a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

Ráadásul házhozszállítást már bejelentés és engedély nélkül a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathat, annak érdekében, hogy a vészhelyzet idején a lakosság ellátása biztosított legyen.

Ugyanakkor a rendelet tartalmazza, hogy termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható – olvasható a Magyar Közlönyben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Syda Productions

További új előírás, hogy

a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő beszerzést a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is lehet végezni,

ehhez szükséges a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagjának egyedi mentesítése, amiről soron kívül dönt a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagja.

Emellett indokoltnak ítélt és írásban meghatározott költségek finanszírozására kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet. Ezt utólag, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül dokumentálni kell.