Koronavírus: csődhullám jöhet Kínában, segélyszállítmányt kap Észak-Korea

Alibaba to expand supermarket presence across China China Chinese Alibaba Alibaba Group Hema supermarket Hema Fresh fresh food 
Alibaba szuperüzlet – galéria
Az Alibaba már 65 szuperüzletet nyitott Kínában.
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Már látszik a koronavírus hatása az amerikai munkaerőpiacon

A tegnap délutáni adatközlés szerint a héten 281 ezer új munkanélküli segélykérelmet adtak be, ami többéves rekordnak számít, és egyértelműen a koronavírus-járvány következménye. Több szolgáltató vállalkozás arról számolt be, hogy már megkezdődött a munkaerő elbocsátása, mivel fel kell függeszteni a tevékenységüket - olvasható az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalójában. Az amerikai elnök hajlandó lenne rendkívüli juttatásokat biztosítani a bajba került vállalatoknak a munkahelyek megtartása érdekében, ugyanakkor a demokraták inkább azon az állásponton vannak, hogy háztartási oldalon kell segíteni.

Pusztító csődhullám jöhet a kínai kiskereskedelemben

Fél éven belül a kínai kiskereskedelmi cégek fele csődbe mehet, ha a kereslet nem lendül fel a következő hónapban. Annak ellenére, hogy a cégek nagy része újrakezdte a termelését, és a kiskereskedelmi egységek többsége is újra kinyitotta üzleteit, a kínai fogyasztók lelkesedése még nem tért vissza a régi kerékvágásba.

A Tesco a közelmúltban kivonult Kínából Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Andrew Wong

Sokan még mindig félnek kimozdulni és fogyasztani, azután, hogy januárban és februárban összesen 20,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom éves szinten. Kisebb vállalatoknak már most gondot okoz a bérleti díjak és munkaerőköltség fedezése, de nagyobb vállalatok is jelezték, hogy pár hónapon belül elfogy a likviditásuk.

Érkeznek Észak-Koreába az első humanitárius segélyszállítmányok

A Reuters értesülései szerint, megérkeztek, vagy legfeljebb a héten meg fognak érkezni Észak-Korea határához az első nemzetközi segélyszállítmányok, melyekkel egészségügyi felszerelések és védőeszközök kerülnek az országba a koronavírus elleni védekezés részeként. Észak-Korea továbbra sem ismeri el, hogy lenne az országban koronavírus-fertőzés, pusztán azt közli időnként, hogy hány embert tart karanténban megfigyelés céljából. Ugyanakkor számos vélekedés látott napvilágot arról, hogy a járvány már kitört az elzárkózó, gyenge egészségügyi infrastruktúrával bíró országban, ahol egyes feltételezések szerint több ezer fertőzött és számos számos halott is lehet.

A 2020. február 26-án készült és március 3-án közreadott képen védőfelszerelésbe öltözött köztisztasági dolgozók érkeznek a phenjani repülőtérre Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

A WHO, a Vöröskereszt és más szervezetek az ENSZ-től hat hónapos felmentést kaptak az országra érvényes szankciók alól, azért, hogy szállítmányaikat legálisan el tudják juttatni oda. Észak-Korea már korábban jelezte azokra igényét, ám a hírek szerint Kína egy részüket eddig nem ismert okból, egy ideig feltartóztatta saját területén. A hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA azt közölte, minden beérkező árut, szállítmányt szigorúan sterilizálnak és 10 napig elkülönítenek, hogy biztonságosan lehessen azokat használni, írja a Reuters a hírügynökségre hivatkozva. Ám más források szerint, könnyen lehet, hogy ez az államilag irányított csempészethez kapcsolódik, melyről nemrégiben ebben a cikkében írt az Origo.