Az amerikai szenátus elé került az 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő terv

Senate Impeachment Trial Of President Donald Trump Moves Into Its Final Week GettyImageRank2 GOVERNMENT POLITICS
Mitch McConnell
Vágólapra másolva!
Az amerikai republikánusok csütörtök este beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet, amely az új típusú koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következményeit próbálja enyhíteni.
Vágólapra másolva!

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője arra kérte politikustársait, hogy minél előbb voksoljanak a tervezetről. Sürgetőnek mondta a helyzetet, és idézte a hivatalos adatokat, amelyek szerint egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt előállt gazdasági helyzetben. Amennyiben a szenátusban elfogadják a tervezetet, a demokrata többségű képviselőháznak is meg kell azt szavaznia.

A kisvállalkozásokat és a dolgozókat segítik

A terv elsősorban a kisvállalkozások és a munkavállalók megsegítését célozza, és magában foglalja azt a "csekkpolitikát", amelyet a napokban többször említett Donald Trump amerikai elnök is. Ennek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri csekket kapnának napi gondjaik enyhítésére.

A sajtóértesülések eddig 1000 dolláros (mintegy 330 ezer forintos) összegről szóltak, de a csütörtökön este nyilvánosságra hozott javaslatból kiderül:

minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenének, és gyerekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járna.

Nem mindenki kapna azonban azonos összeget, és egyesek egyáltalán nem részesülnének a segítségben. A juttatást a jövedelemtől tennék függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál (csaknem 33 millió forint), családonként pedig évi 198 ezernél (csaknem 66 millió) magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá.

Mitch McConnell Forrás: AFP/2020 Getty Images/Samuel Corum

Elhalasztanának bizonyos adókat

A vállalkozásokat a republikánus javaslat azzal segítené, hogy engedélyezné mind a munkabérek után fizetendő adók, mind a társasági adók befizetésének elhalasztását. "Muszáj megvédenünk az amerikai dolgozókat, családokat és kisvállalkozásokat ebben az egyedülálló gazdasági válságban, amely minden nap csak mélyül" - fogalmazott McConnell szenátor csütörtökön este. Kétpárti összefogást sürgetett a javaslat támogatására. Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokraták frakciójának vezetője egyetértett a tervezet céljaival.

Válságban a szolgáltató szektor

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtök esti tudósítása szerint az elmúlt napokban olyan sokan jelentkeztek be munkanélküli-segélyért, hogy a munkaügyi minisztérium ezzel foglalkozó hivatalának internetes honlapja átmenetileg leállt. A tárca adatai szerint komoly elbocsátások kezdődtek a szállodaiparban és a vendéglátásban, de általában is a szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél.

A nagyvállalatok szintén bajban vannak. A legjelentősebb légitársaságok csütörtökön este levelet intéztek Steven Mnuchin pénzügyminiszterhez és a kongresszusi vezetőkhöz, a lehető leggyorsabb cselekvésre kérve őket. Azt írták, hogy az iparágban

11 millió munkahely került veszélybe

a koronavírus-járvány miatt.

Donald Trump többször azt mondta: elsődleges fontosságúnak tartja a dolgozó emberek és a kisvállalkozások megsegítését,

de ígéretet tett arra is, hogy a kormányzat az amerikai gazdaság több szektorát felkarolja.

Támogatást kért a kormánytól a chicagói székhelyű Boeing repülőgépgyár vezetése is. Emiatt csütörtökön távozott az igazgatótanácsból Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, a politikusnő ugyanis nem értett egyet azzal, hogy állami segítséggel tegyék rendbe a cég anyagi helyzetét.