A kormány mindent megtesz a koronavírus okozta gazdasági gondok enyhítésére

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, üres utca, maradj otthon, Andrássy út
Vágólapra másolva!
A héten a magyar kormány mellett a világon több tucat államban jelentettek be gazdaságvédelmi intézkedéseket. A pénzügyminiszter szerint a hazai bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre. Európában sorra zártak be a nagy autógyárak, és ez Magyarországot is érinti. Az NKM, az E.ON és az ELMŰ pedig bejelentette, hogy felfüggesztik a mérőórák leolvasását. A múlt hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő csomagot jelentett be a kormány

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. Emellett a súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, vagy a személyszállításban június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók közteherfizetési kötelezettségét elengedik.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Közlönyben a héten megjelent rendelet szerint a rendelkezéseket a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de ezt a kormány meghosszabbíthatja. Emellett a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni. A felmondási tilalmat a kormány rendeletben meghosszabbíthatja. Fontos, hogy a bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, akkor sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre

Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette, hogy a magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó különleges intézkedésekre.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyminiszter közölte, hogy a szerdán bejelentett hitelfizetési moratórium automatikusan életbe lép, így nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. A futamidő a részletfizetési szünet idejével hosszabbodik, vagyis nem kell változatlan futamidő miatt tartani a részletek emelkedésétől.

Varga Mihály arra is figyelmeztetett, hogy

aki csak teheti, higiéniai okokból válassza az online, az üzletekben pedig a bankkártyás vagy mobiltelefonos fizetést a készpénz helyett.

A koronavírus ugyanis a kutatások szerint napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is.

Reagáltak a bankok a hitel törlesztőrészletek felfüggesztésére

A bankok követik a kormányrendeletben foglaltakat, és hozzáláttak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeleteinek végrehajtásához a héten az MTI-nek küldött közleményeik szerint.

OTP Bank Forrás: Origo

Az OTP Bank közölte, hogy működésében mindenkor megfelel a hatályos jogszabályoknak, így mindkét kormányrendelet betartásáról haladéktalanul gondoskodik. A Takarékbank is jelezte, hogy haladéktalanul végrehajtja a kormányrendeletet. A rövidesen megjelenő részletes szabályozással összhangban a lehető leggyorsabban átállítja banki folyamatait és rendszereit. A CIB Bank kiemelte: támogat minden olyan kormányzati lépést, amely a magyar lakosság és vállalatok számára segítséget nyújt a koronavírus-járvány okozta pénzügyi nehézségeik kezelésében. Az MKB Bank Nyrt. közölte: felfüggeszti a rendelet hatálya alá tartozó hitelek törlesztőrészleteinek beszedését.

Világszerte sorra indították a gazdaságvédelmi akcióterveket

Az amerikai republikánusok a héten beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet, amely az új típusú koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következményeit próbálja enyhíteni. Donald Trump elnök a hét közepén egyébként már aláírt egy 250 milliárd dolláros segélycsomagot. Eközben az Európai Központi Bank (EKB) 750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be. A Frankfurtban működő uniós központi bank tudatta, hogy az intézkedés célja a hitelezési költségek minél alacsonyabb szinten tartása a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek minimalizálása érdekében.

Illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A német kormány eddig 550 milliárd eurós hitelcsomagot állított össze, míg a franciák több tízmillió euróval segítik a gazdaságukat. Szlovéniában szüneteltetik a lakossági hiteltörlesztést és számos más gazdaságvédelmi intézkedést is bejelentettek. Tokió is lépett: 11,91 milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket a Japán Központi Bank.

Felfüggeszti az NKM, az E.ON és az ELMŰ a mérőórák leolvasását

Ideiglenesen leállítja az áram- és gázfogyasztásmérők leolvasását az E.ON, jelentette be a vállalat a héten. Az ügyfeleket arra kéri a cég, hogy elektronikus úton adják meg a fogyasztásmérők állását. A vállalat újabb óvintézkedésének célja is az ügyfeleik és a munkatársaik egészségének megóvása.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az E.ON mindent elkövet annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megelőzésére tett kormányzati lépésekhez és felkészüljön a járványhelyzetre. A társaság célja, hogy ügyfelei, munkatársai, partnerei és hozzátartozóik egészségét megóvja, ugyanakkor szolgáltatásainak biztonságát garantálja a kihirdetett veszélyhelyzet idején. Hasonlóan döntött az NKM is.

Zavartalan az élelmiszerellátás Magyarországon

Nagy István agrárminiszter a héten azt mondta, az élelmiszerellátás Magyarországon biztonságos, zavartalan, valamint megfelelő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Azt is hozzátette, hogy a magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes. Az előző hétvégén háromszor annyit vásároltak az emberek, mint karácsonykor szoktak, ennek ellenére az ellátás zökkenőmentes. A miniszter beszélt arról is, hogy a fölösleges felhalmozás eredményezi egyes élelmiszerek túlárazását, pedig a piaci folyamatok ezt egyáltalán nem indokolják. Mint mondta, a túlárazások ellen fel fognak lépni, így komoly hatósági ellenőrzések várhatók.

A rendkívüli ítélkezési szünetben is működnek a közjegyzők

Megváltozott ügyfélfogadási rendben továbbra is folyamatosan igénybe vehetők a közjegyzői eljárások a mindenkor érvényben lévő jogszabályi és egészségügyi keretek között. Így a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetben is lehet például a halaszthatatlan banki és finanszírozási ügyekben közjegyzőhöz fordulni, viszont hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-étől kezdődően nem telnek a szokásos határidők a közjegyzői eljárások, így például a fizetési meghagyásos, vagy a hagyatéki eljárás esetében sem.

Leállnak a nagy hazai autógyárak, hasonlóképpen a külföldiek is

A BWM szertádától állította le a termelést több európai üzemében. Hasonlóan döntött a Volkswagen csoport, a Toyota és a Daimler is.

Illusztráció Forrás: BMW

Magyarországon március 23-tól április 3-ig biztosan leáll az esztergomi Suzuki gyár, ez pedig 3200 dolgozót érint. A Volkswagen csoport európai stratégiája hazánkat is érinti, így györben egy időre szünetelni fog az Audi gyár működése.

Teljesen elektronikus kereskedésre áll át a Wall Street

Hétfőtől teljesen elektronikus kereskedésre áll át a New York-i értéktőzsde, gyakorlatilag az egész Wall Street az ott dolgozók egészségének védelmében a tőzsdeüzemeltető NYSE közleménye szerint.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Az elektronikus kereskedés a Wall Street megszokott üzletkötési ideje alatt üzemel majd.

Az év első hónapjában nőtt a hazai turizmus teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint januárban összesen 746 ezer vendég 1,705 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 15,1 százalékkal, az eltöltött éjszakáké 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a koronavírus-járvány negatív hatása az év első hónapjában még nem érződött a vendégforgalomban.

Illusztráció Forrás: City and Gym Budapest / Facebook.com

A szállodai szobaárak átlagosan 11,2 százalékkal 21 ezer 500 forintra emelkedtek. A szállodák egy szobára jutó szállásdíjbevétele (REVPAR) 19,3 százalékkal 10 ezer 161 forintra emelkedett. Az egy szobára jutó összes árbevétel (TREVPAR) átlagosan 18 ezer 288 forint volt, 15,0 százalékkal több a tavaly januárinál.

Nagyot estek a héten az üzemanyagárak

Szerdán és pénteken is csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon. A benzin szerdán 20, majd pénteken 10 forinttal lett olcsóbb, míg a gázolaj ára szerdán 15, majd pénteken további 10 forinttal került kevesebbe, mint korábban.