Koronavírus: lépett az ausztrál jegybank, és leáll a nemzeti légitársaság

Coronavirus precautions Australia Australia,Australia,COVID-19,precautions,Sydney,Sydney Harbour B
Ausztráliában is szigorították a közösségi érintkezést
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Már Indiában is megugrott a kiskereskedelem online forgalma

Érezteti hatását az online kiskereskedelmen a koronavírus illetve a járványtól való félelem Indiában is. A Quartz összeállításából kiderül, hogy az online élelmiszerüzletek az utóbbi hetekben különösen erős forgalomnövekedést regisztráltak. Például a BigBasket forgalma és bevétele kevesebb mint két hét alatt megduplázódott, az átlagos vásárlói kosár értéke pedig 20 százalékkal emelkedett a korábbiakhoz képest. A konkurens Grofers megrendelései Mumbai, Bengaluru és más nagyvárosi körzetekben, egy hét alatt 80 százalékkal ugrottak meg, Delhiben és régiójában pedig 60 százalékkal. Más társaságok is hasonlókról számoltak be, hozzátéve: megjelent az átmeneti áruhány jelensége, mivel a vásárlók ott is megkezdték a pánivásárlásokat. Kézfertőtlenítőből, olajból, rizsből, illetve egyes tejkészítményekből fogytak ki a leginkább a boltok. Indiában egyelőre nem érte el a 200-at az igazolt fertőzések száma, ám a járványra már készül az ország, például új tesztlaborok bevonásával. Ennek részleteiről itt írt az Origo.

Fontos bejelentések az ausztrál jegybanktól

Philip Lowe az ausztrál jegybank elnöke közleményében kiemelte, hogy egy átfogó csomagról határoztak, amely elősegíti az ausztrál munkahelyek megőrzését és a vállalkozások támogatását. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet átmeneti, túl fog rajta jutni a világ, és a világgazdaság, de addig rengeteg támogatásra van szükség - foglalja össze az Equilor Befektetési Zrt. hírmagyarázata. A kamatszint addig alacsony marad, amíg nem érik el a teljes foglalkoztatottságot, és az infláció a 2-3 százalékos sávba nem kerül.

A Sydneyi- Operaház környéke a napokban, Ausztráliában Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Steven Saphore

A jegybank nem frissítette gazdasági prognózisait, mivel túl sok a bizonytalanság, de jelentős csökkenésre számítanak. A 3 éves lejáratú állampapírokra hozamszint-célt határoznak meg, 0,25 százalékon (jelenleg 0,3 százalék felett mozog, a bejelentés hatására esett le 0,6 százalékról), ennek keretében nagy mennyiségű állampapírt vásárolhatnak a másodpiacon, az államadósság zökkenőmentes és olcsó refinanszírozása érdekében. A kamatfolyosón is végrehajtottak kisebb módosítást, de az inkább technikai jellegű volt. Az ausztrál dollár az elmúlt napokban tapasztalható pénzpiaci pánik során 15 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben.

Leáll a Qantas légitársaság is

Az ausztrál Qantas Group leállítja nemzetközi járatait május végéig, mivel az ausztrál kormány azt javasolta állampolgárainak, hogy kerüljék a tengerentúli utazásokat a koronavírus-járvány miatt – írja a egy amerikai híroldal. A Qantas és a Jetstar által üzemeltetett menetrend szerinti nemzetközi járatok azonban március végéig még elindulnak, annak érdekében, hogy segítsék az ausztrálok hazaszállítását. A vállalat továbbá ideiglenesen felfüggeszti alkalmazottai kétharmadának munkavégzését, akik közül sokan nem kapnak majd fizetést. A cég mintegy 30 ezer embert foglalkoztat. A közlemény szerint a munkavállalók igénybe vehetik az éves szabadságukat, fizetésük feléért kaphatnak szabadságot, valamint fizetetlen szabadságot kérhetnek.

Leáll a New York-i Amazon raktár

A cég csütörtökön jelentette be, hogy ideiglenesen bezárja New York-i raktárát, miután az egyik dolgozó koronavírussal fertőződött meg. Az e-kereskedelmi vállalat az összes dolgozóját hazaküldte, akik a leállás alatt teljes fizetést kapnak, amíg a létesítményt fertőtlenítik – írja a Reuters.

A Queens-ben található raktár nagyjából tizedakkora, mint az Amazon nagyobb raktárai, itt főleg a rendelések elosztását végezték a kiszállítás előtt. A cég elmondta, hogy létesítményeiben fokozottan tisztítják az ajtókilincseket, ajtókorlátokat és egyéb felületeket. Ezen felül változtattak a műszakbeosztásokon, a pihenőszobák használatát módosították, valamint a megrendelések kézbesítésekor a futárok fokozott távolságot tartanak a vásárlóktól.