750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be az EKB

Európai Központi Bank,  görög témához
The Euro-logo is projected onto the main building of the European Central Bank, ECB during a rehearsal of the "Luminale" in Frankfurt/Main, Germany, on March 12, 2016. The light festival "luminale" runs from March 13 to 18, 2016. / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) 750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be közleményben szerda éjjel.
Vágólapra másolva!

A Frankfurtban működő uniós központi bank tudatta, hogy az intézkedés célja a hitelezési költségek minél alacsonyabb szinten tartása a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek elhárítása érdekében.

A vészhelyzeti értékpapír-vásárlási program az év végéig, vagy addig tart, míg a betegség okozta válsághelyzet el nem múlik.

Christine Lagarde, az EKB elnöke csütörtök hajnalban, az intézkedés bejelentését követően a Twitteren azt írta, hogy "rendkívüli helyzetekben rendkívüli lépésekre van szükség".

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Roland

"Az euró melletti elkötelezettségünk nem ismer határokat. Elszántak vagyunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket a részünkre meghatározott jogkörök keretein belül teljes mértékben bevessük" - nyomatékosította Christine Lagarde.