A nyugdíjasoknak külön vásárlási órát vezetnek be a boltok

Woman reading food labels at grocery store Refrigerated Section Beautiful Consumerism Healthy Eating Young Women Women Females Searching Groceries Nutrition Label Aisle Shopping Basket Label Young Adult Adult Reading Choosing Looking Shopping Selling Buyi
Woman at grocery store reading food labels while holding her shopping basket.
Vágólapra másolva!
A San Francisco övezetéhez tartozó üzletek és áruházláncok közül egyre több dönt úgy, hogy egy bizonyos időszakban csak időseket és krónikus betegeket engednek be a boltjaikba. Az intézkedéssel szeretnék csökkenteni a lehetőségét annak, hogy az időseket megfertőzzék a fiatalabb vásárlók, hiszen rájuk sokkal veszélyesebb a koronavírus.
Vágólapra másolva!

Az egyik első bolt, amely bevezette az intézkedést, a Zanotto's Market volt San Joséban. Az üzletlánc tulajdonosa szerint az intézkedést az idősek és a krónikus betegségben szenvedők védelmében hozták. Így biztosítani tudják, hogy a 65 év fölöttiek, valamint az egészségügyileg jobban veszélyeztetettek a számukra lehető legbiztonságosabb körülmények között vásároljanak.

A Zanotto's intézkedését azóta a boltok jelentős része átvette és mindenhol egy bizonyos nap, vagy napok valamely időszakában csak az említett csoportokat engedik be az üzletekbe.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/David Dee Delgado

A britek néhány napja hasonló intézkedéseket vezettek be. A szigetországban a bankok és az élelmiszerüzletek is a korai órákat az időseknek szentelik. Így a vírusnak leginkább kitett korcsoport közvetlen a boltok fertőtlenítése után kezdhet vásárolni, így kisebb a fertőzés esélye.

Izlandon jelenleg is zajlik a tervezése annak, hogy a boltok szerdánként a nyitás követő két órában csak az időseket szolgálják ki.

Ugyan erre törvényi kötelezettség még nem született, azonban a kormány erősen ajánlja az üzletvezetőknek az intézkedés bevezetését.