Indokolatlan a gyógyszertárak megrohamozása, van elég a készítményekből

Koronavírus, vírus, Budapest, gyógyszertár, sor, tömeg, 2020.03.16.
Budapest, Koronavírus, üres terek járvány, Budapest a járvány alatt - 2020.03.16.
Vágólapra másolva!
Megnövekedett a gyógyszertárak forgalma, bizonyos termékek iránt többszörösére nőtt a kereslet. A gyógyszerészek szakmai szervezete ugyanakkor figyelmeztet: semmi szükség a készítmények otthoni felhalmozására.  
Vágólapra másolva!

Jelentős fogalomnövekedést tapasztalnak a gyógyszertárak, már a múlt héten háromszorosára, négyszeresére nőtt bizonyos termékek – lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és vitaminok – iránt a kereslet – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. De amiatt is megnőtt a forgalom, mert az elmúlt napok jogszabályi rendelkezései lehetővé teszik, hogy bárki kiválthassa hozzátartozója, barátja, ismerőse vényköteles gyógyszereit. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit.

Eszerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben

a patikák a gyógyszert felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is kiadják annak, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja.

A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket. A néhány napja bevezetett változásról az Origo ebben a cikkében írt.

Van elég a készítményekből a gyógyszertárakban - illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A kamarai elnök elmondta:

semmi szükség nagyobb készletek felhalmozására.

Ezért olyan ajánlást fogalmazott meg a gyógyszertárak vezetőinek, hogy próbálják meggyőzni a pácienseket arról, hogy csak az észszerű mennyiséget vásárolják meg lázcsillapítóból, vitaminokból és egyéb más OTC (vény nélküli) termékből.

Hankó Zoltán kérdésre válaszolva elmondta:

nincs limitálva a vény nélküli termékek kiadhatósági mennyisége,

de azon el kell gondolkodni, hogy egy patikus egy embernek ad tíz doboz fájdalomcsillapítót, vagy mindenkinek, akinek szüksége van rá, egyet-egyet. Hozzátette: a tömeges gyógyszerfelvásárlás a nagykereskedői utánpótlást is megnehezíti a gyógyszerek vagy vény nélküli termékek esetében is.

- ezt erősítette meg a lapnak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója is, aki hozzátette: fennakadások a logisztikai kapacitásigény és a rendelések emelkedése miatt alakultak ki.